În rândurile de mai jos vei găsi sfaturi utile despre cum să depozitezi cafeaua pentru a te bucura de gustul și aroma ei intensă, cât mai mult timp.
Pentru a verifica dacă o cafea este proaspătă sau nu, trebuie să te uiți la data prăjirii de pe ambalaj. Putem spune despre o cafea că este proaspătă, dacă a fost prăjită în urmă cu aproximativ 45 de zile (o lună și jumătate). Cafeaua însă poate fi consumată, în siguranță, timp de un an de la data prăjirii.
Totuși, deoarece este un aliment, cafeaua își pierde o parte din calitățile sale după ce trece o lună și jumătate din momentul prăjirii. Pe măsură ce trece timpul de la data prăjirii, se poate observa un strat de ulei pe suprafața lor. Așadar, dacă vrei să savurezi o cafea aromată în fiecare zi, verifică data prăjirii de pe ambalaj.
Prospețimea cafelei este influențată și de sezonul în care au fost recoltate boabele. Cei mai mulți prăjitori de cafea trec pe ambalaj sezonul recoltării. Dacă achiziționezi cafeaua dintr-un magazin online, verifică pe site, la descrierea produsului, sezonul recoltării. Poți verifica și ce tipuri de cafea boabe se regăsesc în punga respectivă - dacă e un sortiment 100% Arabica sau un amestec cu boabe de cafea Robusta.
De asemenea, când îți cumperi o pungă de cafea proaspăt prăjită, trebuie să verifici perioada de care are nevoie pentru a se “odihni.” Cel care a prăjit cafeaua îți va putea spune câte zile trebuie lăsată să se odihnească înainte de a fi consumată. Perioada de odihnă diferă în funcție de originea cafelei, gradul de prăjire și modul în care urmează a fi preparată.
În mod obișnuit, cafeaua preparată prin metode alternative (French Press, Aeropress) ori filtru electric, are nevoie de o perioadă de odihnă de cel puțin 4-5 zile din momentul prăjirii. O cafea ce urmează a fi preparată la ibric, moka sau espressor trebuie să se odihnească timp de 7-10 zile înainte de a fi preparată.
Dacă însă ai de gând să folosești cafeaua pentru a prepara o băutură la un espressor automat trebuie să o lași la odihnit cel puțin 2-3 săptămâni.
În toată această perioadă, boabele de cafea elimină dioxid de carbon și fac loc uleiurilor care rămân la suprafața boabelor.
Ar fi bine să cumperi cafea boabe și să macini doar cantitatea de care ai nevoie. Atunci când macini boabele de cafea, o mare parte din substanțele solubile se pierd. Există studii care susțin că aproximativ 70% din aceste substanțe solubile se pierd în momentul măcinării.
Așadar, pentru a menține proprietățile aromatice ale boabelor de cafea, ar fi bine să măcinăm doar cantitatea pe care o vom folosi în momentul respectiv. În cazul în care nu ai acasă o râșniță de cafea și nici nu vrei să-ți cumperi una, ar fi bine să achiziționezi cafea proaspăt prăjită și măcinată.
Cum să depozitezi cafeaua acasă?
Ia în considerare următoarele sfaturi dacă vrei să păstrezi aroma cafelei proaspete cât mai mult timp.
În momentul în care deschizi o pungă de cafea, boabele oxidează deoarece iau contact cu aerul. Tocmai de aceea se recomandă să fie depozitată în:
- Punga originală dacă poate fi resigilată, după ce este desfăcută.
- Pungă cu zipper, dar aceasta trebuie închisă doar după ce este eliminat tot aerul.
- Recipient etanș din metal, ceramică ori sticlă opacă. Dacă ai de gând să ții cafeaua într-un loc ferit de lumina soarelui, o poți pune chiar și într-un recipient din sticlă transparent.
- Cafeaua trebuie depozitată într-un loc uscat, în care temperatura este constantă, iar razele soarelui nu pot pătrunde.
- Boabele de cafea nu trebuie să intre în contact direct cu sursele de căldură. Așadar, ține-o departe de aragaz sau calorifer.
- Cafeaua nu se depozitează în frigider, deoarece umezeala poate ajunge în ambalaj. Mai mult decât atât, cafeaua poate absorbi mirosul altor alimente care se găsesc în frigider.
În primele zile de la prăjire, cafeaua este foarte aromată însă, odată cu trecerea timpului, aceasta își pierde din intensitate. În cazul în care cumperi o cantitate mai mare de cafea pe care nu ai cum să o consumi într-o lună, ar fi bine să păstrezi o cantitate mai mică într-un recipient, iar pe restul să o depozitezi conform recomandărilor de mai sus.
Deoarece nu vei fi nevoit să deschizi recipientul mare de prea multe ori (îl vei deschide doar atunci când va trebui să umpli recipientul mai mic), nu vei expune prea des cafeaua la aer.
Ține cont de sfaturile noastre și savurează în fiecare zi o cafea aromată și gustoasă, chiar la tine acasă.
Pot congela cafeaua boabe?
Prospețimea boabelor de cafea este esențială pentru a obține o băutură de calitate, cu un gust intens și aromată iar experții sunt de părere că boabele de cafea trebuie consumate cât mai repede după ce a fost prăjită, mai ales după ce ambalajul original a fost desfăcut.
Deși există mai multe păreri legate de congelarea (sau refrigerarea) boabelor de cafea, principalul dezavantaj ar fi faptul că boabele de cafea pot absorbi umezeala dar și mirosul din jur, dacă nu sunt depozitate într-un recipient închis ermetic.
Majoritatea recipientelor pentru depozitarea cafelei permit pătrunderea unor mici cantități de oxigen, motiv pentru care, dacă veți congela boabele de cafea și nu veți folosi un recipient închis perfect ermetic, acestea pot să se deterioreze și își vor pierde proprietățile și aroma. Congelarea boabelor de cafea nu este un lucru greșit iar dacă vreți să încercați, congelați cantități mici. De exemplu, puneți cafea boabe în pungi zipper doar cât folosiți într-o saptămână pentru a evita orice formă de condensare a boabelor.
Congelarea boabelor de cafea nu influențează în niciun fel gustul băuturii sau procesul de preparare a acesteia. Cafeaua boabe poate fi păstrată în congelator până la 3-4 luni dar este foarte important să o congelați după ce a trecut ”perioada de odihna” după procesul de prăjire.