Tipuri de Cafea Boabe - Care sunt cele mai bune?

Tipuri de Cafea Boabe - Care sunt cele mai bune?

Probabil ai observat deja că pe toate pungile de cafea din supermarket scrie “Arabica Coffee”, “Arabica Beans”, "Robusta" sau un mix între cele două. Te-ai întrebat vreodată de ce sau care este diferența dintre ele?

Există 4 tipuri principale (din cele 100 existente la nivel mondial) de cafea boabe: Arabica (Coffee Arabica), Robusta (Coffee Caniphora), Liberica (Coffee Liberica) și Excelsa (Coffee Liberica var. Dewevrei).  Haideți să vedem ce au acestea în comun, ce le diferențiază și care sunt motivele pentru care fiecare dintre ele are ceva special.

Arabica este cea mai cultivată specie de cafea de pe glob, avându-și originea în Ethiopia. Boabele de cafea Arabica au o formă ovală și ușor rotunjită spre deosebire de boabele de cafea Robusta care sunt rotunde. Cafeaua obținută din boabele de cafea Arabica are o aromă puternică, un gust dulceag și ușor acid iar conținutul de cafeină este mai slab decât în cazul boabelor de cafea Robusta.

Cafeaua Robusta se distinge prin corpolență, gust puternic și este mai puțin aromată dar mai amară decât Arabica.

Cafeaua Arabica

Boabele de cafea Arabica au o aromă mai dulce și mai delicată, iar cafeaua preparată din aceste boabe tinde să fie ușor acidă. Probabil din acest motiv, cei mai mulți oameni aleg să consume cafea Arabica.

Boabele Arabica sunt cultivate în zone cu altitudini cuprinse între 800 - 2000 m, în special în zonele cu umiditate ridicată. Datorită climatului, Brazilia este una din cele mai mari producătoare de cafea Arabica din lume. În funcție de zona unde este cultivat arborele de cafea, boabele acestuia pot avea note de ciocolată, nuci, citrice sau alte fructe.

Deoarece arborele de cafea Arabica se cultiva în condiții speciale de umiditate și temperatură, face ca boabele de cafea Arabica să fie mai scumpe decât Robusta. Cu toate acestea, Arabica este cel mai cultivat tip de cafea de pe Glob.

Există aproximativ 21 de tipuri de cafea Arabica dintre care cel mai cunoscut este sortimentul Jamaican Blue Mountain - din aceste boabe veți obține o cafea aromată, cremoasă și dulce, pentru care nu va trebui să mai folosiți zahăr.

Gustul cafelei Arabica este unul ușor acid, foarte aromat și poate avea note de fructe, ciocolată sau nuci, în funcție de zona în care este cultivata. Înainte de a fi prăjite, boabele de cafea Arabica au un miros asemănător cu cel al afinelor spre deosebire de boabele de cafea Robusta care te duc cu gândul mai degrabă la mirosul de alune.

Boabe de cafea Robusta

Cafeaua Robusta este al doilea cel mai cultivat tip de cafea din lume și este preponderent întâlnit în Asia de Sud-Est și Africa de Vest iar unii din cei mai mari producători de Robusta sunt: Uganda, Indonezia, Vietnam și India.

Condițiile de temperatură, altitudine și umiditate nu sunt atât de stricte ca în cazul cultivării boabelor de Arabica. Arborii de Robusta pot crește la altitudini cuprinse între 0 - 800 m.

Boabele de cafea Robusta sunt mari, rotunde și de culoare mai închisă spre deosebire de cele Arabica ce au o formă alungită și au o culoare mai deschisă. Împreună cu Arabica, aceste două tipuri de cafea sunt cele mai cultivate și cele mai vândute la nivel mondial.

Cafeaua Robusta este corpolentă, cu un conținut ridicat de cofeină având un gust amărui și nu este foarte aromată, fiind folosită preponderent pentru prepararea unui espresso perfect deoarece creează fix stratul de cremă de care are nevoie această băutură pentru a fi cea mai bună.

Robusta nu are un conținut atât de ridicat de zahăr precum boabele de cafea Arabica, de aceea, dacă ai băut cafea 100% Arabica și de origine, cu siguranță ai observat că avea un gust dulceag și nu a fost nevoie să adaugi zahăr.

De obicei, cafeaua Robusta este combinată cu Arabica prăjită intens iar de obicei, boabele verzi de cafea Robusta se vând la jumătate din prețul boabelor de Arabica.  Există însă și cafea Robusta foarte gustoasă, de calitate, care ajunge pe rafturile magazinelor iar cele mai bune boabe de cafea Robusta au o aromă de ciocolată și rom.

 


Cafeaua Liberica

Știai că există și tipul de cafea Liberica? Boabele de cafea Liberica sunt foarte rare iar mulți dintre cei care au încercat acest tip de cafea susțin că are o aromă apropiată de Robusta.

Arborele de cafea Liberica crește doar în condiții specifice de climat iar boabele de cafea, mai mari decât cele de Arabica și Robusta, sunt cunoscute pentru aroma lor specială. Cafeaua Liberica reprezintă doar 2% din consumul de cafea la nivel mondial.

Datorită rarității sale, Liberica este o cafea scumpă însă merită toți banii pentru gustul și aroma pe care o oferă. Are un conținut scăzut de cofeină, în comparație cu Robusta și Arabica dar are o aromă și un gust intens, cu note de ciocolată neagră, cu un after-taste puternic.

Filipine a fost prima care a cultivat și vândut boabe Liberica și, fiind unic furnizor, și-a crescut foarte mult economia. Pe măsură ce economia sa a crescut, Filipine, care era un teritoriu al SUA, și-a declarat independența. Drept urmare, SUA au impus sancțiuni economice drastice care au dus la scăderea producției de boabe de cafea Liberica.

 


Cafeaua Excelsa

Excelsa este un alt tip de cafea foarte rar și asta pentru că este cultivată doar pe coasta de Vest a Africii, mai exact în Chad. Pentru că este o cafea foarte rară și nu atât de cunoscută este și foarte scumpă și asta explică și faptul că reprezintă doar 1% din cafeaua produsă la nivel mondial.

Arborele de cafea Excelsa aparține aceleași familii precum Liberica, având aproximativ aceeași dimensiune și formă a boabelor. Cunoscătorii și iubitorii de cafea considera Excelsa a fi o delicatesă și o cafea cu un gust unic.

Gustul cafelei obținute din boabe de cafea Excelsa este unul intens, puternic, aromat și foarte pronunțat și cu siguranță îți trebuie ceva timp sa te obișnuiești cu gustul unic și rar.

Pentru că este atât de rară și încă nu atât de cunoscută precum Arabica sau Robusta, poate fi găsită doar în unele magazine de specialitate (probabil și în România).

Tu ce tip de cafea preferi? ☕

Recomandare articol util: Măcinarea boabelor și alți factori pentru un espresso perfect

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!