Flat White - sfaturi pentru prepararea unei băuturi perfecte

Flat White - sfaturi pentru prepararea unei băuturi perfecte
Băutura Flat White a apărut în Australia, dar a fost perfecționată în Noua Zeelandă. Unii însă sunt de părere că această băutură este pur australiană ori pur neozeelandeză. Ceea ce știm sigur este faptul că Flat White a apărut pentru prima dată în emisfera sudică. Acest lucru nu poate fi contestat de nimeni.

Flat White este confundat adesea cu alte băuturi pe bază de espresso și cafea, precum cappuccino și latte. Totuși, Flat White se deosebește de aceste băuturi.

 

Spre deosebire de un Latte, Flat White conține o cantitate mai mică de lapte. De asemenea, spuma din această băutură nu este la fel de densă, ca cea dintr-un cappuccino. Mai mult, Flat White păstrează o mare parte din aroma și gustul cafelei, ceea ce nu se întâmplă în cazul altor băuturi pe bază de cafea cu lapte.

 

Cum se prepară un Flat White?

 

Pentru a obține un Flat White autentic, avem nevoie de 2 shoturi de espresso, o infuzie de lapte și microfoam (spuma de la început care nu apucă să se transforme în spumă normală, care are aceeași consistență ca frișca). Laptele trebuie să fie doar puțin aerat pentru a se putea combina perfect cu espresso-ul.

 

Deoarece se folosește doar o cantitate mică de lapte, shoturile de espresso nu sunt foarte diluate. Pentru a obține un Flat White perfect trebuie să folosești un espresso bine preparat și un microfoam realizat perfect.


 

Mai întâi preîncălzim cana, apoi preparăm cele două shoturi de espresso folosind cafea boabe proaspăt prăjită și măcinată. În timp ce espressorul ne prepară cele două shoturi de espresso, putem spuma laptele. Vezi aici cum trebuie măcinată cafeaua pentru espresso.

 

Vom folosi lapte rece, de la frigider, o baghetă și o cană de spumare. Cele mai multe espressoare au încorporată o baghetă de frotare. 

 

Așa cum spuneam și mai sus, pentru a obține un Flat White autentic trebuie să spumăm laptele corect. Laptele trebuie să ajungă la o temperatură de aproximativ 60 de grade. Chiar dacă nu folosim un termometru ne va fi ușor să ne dăm seama când laptele atinge această temperatură, deoarece se înfierbântă și nu mai poate fi ținut în mână.

 

Pentru a obține acea spumă pufoasă de care avem nevoie, va trebui să facem mișcări circulare cu cana de lapte, după care va trebui să mișcăm ușor cana în sus și în jos de câteva ori. Nu repetăm de prea multe ori această ultimă mișcare pentru că s-ar putea să obținem prea multă spumă.

 

La final, după ce am obținut spuma dorită, lovim ușor cana de blat pentru a uniformiza și a subția ușor spuma. Încercăm apoi să turnăm spuma de la distanță în mijlocul ceștii de espresso. 

 

Este foarte important să preparăm spuma în timp ce espressorul prepară cele două shoturi de espresso, pentru că în acest fel, crema nu se va distruge. Dacă vom turna microspuma în espresso imediat după preparare, laptele nu se va separa. Executând corect această operațiune, spuma se va combina cu crema de espresso și astfel, la suprafața băuturii se va crea o suprafață fină.

 

Așadar, pentru a prepara un Flat White gustos, trebuie să folosim o cafea boabe de calitate (pentru a obține un espresso bun), un espressor și un lapte cu un conținut ridicat de grăsimi, dacă este posibil. Chiar dacă la început nu vom obține acel Flat White autentic, cu timpul, după ce vom exersa ne vom apropia din ce în ce mai mult de gustul băuturii originale.

 

Cum se servește un Flat White?

 

Chiar dacă unele lanțuri de cafenele nu respectă cu rigurozitate unele reguli, trebuie să știi cum se servește corect această băutură. Flat White este mai mic decât alte băuturi pe bază de espresso și lapte, precum cappuccino și latte.


 

 

Flat White se servește, de regulă, în pahare din carton (pentru take away) sau o ceașcă cu o capacitate de 150 ml (atunci când băutura este servită în interior) dar în unele cafenele, această băutură este servită în pahare sau cești mai mari.

 

Un latte însă este servit în pahare din sticlă, transparente cu o capacitate de aproximativ 230 ml, pentru a scoate în evidență straturile băuturii. În unele cafenele, această băutură este servită chiar și în cantități mai mari de 230 ml.
 

 

Dacă vrei să consumi o băutură cu un gust puternic de espresso dar care să conțină și o cantitate mică de lapte (+spumă) atunci trebuie să alegi un Flat White. Îl găsești în multe cafenele, dar îl poți prepara și acasă, dacă ai un espressor cu baghetă de frotare. În cazul în care aparatul tău nu are acest accesoriu încorporat, îl poți achiziționa separat.

 

Flat White vs. Cappuccino vs. Latte – care sunt diferențele dintre acestea?

Flat White-ul este băutura care îți ”permite” să simți aroma intensă a espresso-ului deși este o băutură care conține lapte. Rețeta clasică de Flat White ne spune că trebuie să folosim 2 shoturi de espresso (extras din boabe de cafea proaspăt măcinate) + o cantitate mică de lapte spumat.


În funcție de cantitatea de espresso extrasă se adaugă lapte, cu o spumă de aproximativ 1 cm, până la umplerea recipientului de 150 ml. De regulă, fiecare folosește o ”rețetă” diferită pentru prepararea unui espresso în funcție de tipul de cafea boabe pe care o folosește. Aici mă refer la cantitatea de cafea macinată folosită pentru 2 shoturi de espresso și timpul de extracție.
 

De exemplu, puteți folosi 18 grame de cafea măcinată, la un timp de extracție de 22-24 secunde și veți obține aproximativ 36 ml de espresso. La această cantitate, adăugați laptele spumat până la umplerea recipientului de 150 ml pentru a obține un Flat White corect.

Cappuccino conține cantități egale de espresso + lapte + spumă de lapte. De regulă, cappuccino este servit în pahare de 180 ml la care se folosește 1 shot de espresso, lapte încălzit și spumă de lapte – până la umplerea recipientului.


Diferența dintre Flat White și Cappuccino este cantitatea de cafea, cantitatea de lapte + grosimea stratului de spumă de lapte.

Latte-ul este o băutură lungă, ce conține o cantitate mare de lapte și de regulă se prepară cu un singur shot de espresso (bineînțeles, sunt clienți care doresc latte cu 2 shoturi de espresso). Pentru Latte se folosesc recipiente de 230-250 ml (am văzut chiar și de 400 ml) care se umplu 1 sau 2 shoturi de cafea, lapte încălzit și un strat subțire de spumă.


Diferența dintre Flat White și Latte este în primul rând cantitatea de lapte folosită și numărul shot-urilor de espresso.

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!