Măcinarea boabelor și alți factori pentru un espresso perfect

Măcinarea boabelor și alți factori pentru un espresso perfect
Fie că ești un băutor pasionat de espresso, fie că deții sau urmează să deschizi o afacere în acest domeniu trebuie neapărat să știi cum se prepară în mod corect și care sunt regulile de bază. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a obține un espresso perfect este să măcinăm boabele de cafea la dimensiunea corectă, iar despre acest lucru vom discuta în acest articol.

Pentru a prepara un espresso bun trebuie să folosești cafea măcinată fin, iar particulele trebuie să aibă o granulație de aproximativ 0.88 mm. Totuși, această valoare poate varia în funcție de tipul boabelor de cafea, timpul care a trecut de la prăjirea boabelor, espressorul utilizat și alți factori despre care vom discuta în continuare în acest articol.


Ce este un espresso?


ce este un espresso

Un espresso este o băutură de obicei scurtă, foarte concentrată și aromată. Se prepară cu ajutorul unui aparat care are o pompă de presiune de aproximativ 9 bari și pe care îl cunoaștem cu toții după denumirea de espressor (aici puteți vedea câteva espressoare din oferta noastră). 

Pentru a-ți da seama cât de fin trebuie să macini boabele de cafea, trebuie să testezi câteva setări ale râșnișei și să guști băutura obținută până obții echilibrul perfect.

Începe cu o setare medie-fină și modifică apoi nivelul de măcinare dacă simți că este nevoie. Dacă lucrezi într-o cafenea sau deții una, probabil știi deja că rețeta se testează și se ajustează în fiecare dimineață, deci acest "test de calitate" nu ar trebui să ți se pară ciudat.

Atunci când vrei să prepari un espresso trebuie să folosești o cafea măcinată foarte fin. Nu există o setare inițială perfectă sau un standard de măcinare care să funcționeze și să se aplice întotdeauna, așadar, țineți cont de recomandările pe care le fac specialiștii sau producătorii aparatelor pe care le folosiți, dar întotdeauna testați băuturile obținute și ajustați setările/rețeta astfel încât să vă asigurați ca obțineți nu un espresso ci un espresso perfect.
 

Ce folosim? Râșniță cu lame sau râșniță cu bavuri?


Este foarte important să folosești o râșniță de calitate superioară atunci când macini boabele.

O râșniță cu lame funcționează ca un robot de bucătărie și taie aleatoriu boabele de cafea în bucăți. Prin urmare, se va obține o cafea măcinată neuniform, deoarece unele boabe vor fi măcinate fin, iar altele mai grosier. În plus, lamele se pot încălzi și pot arde boabele chiar înainte de a prepara cafeaua.

rasnita de cafea pentru espresso

Râșnițele cu bavuri pe de altă parte, zdrobesc boabele de cafea până la o anumită dimensiune. Odată ce particulele sunt suficient de mici pentru a cădea prin bavuri, acestea nu mai sunt zdrobite. Dacă dorești ca boabele să fie măcinate mai fin, reglează mecanismul astfel încât bavurile să fie cât mai aproape una de cealaltă. Dacă, în schimb, vrei ca boabele să fie măcinate mai grosier, reglează mecanismul astfel încât să existe o distanță mai mare între bavuri.

Râșnițele cu bavuri sunt, la rândul lor de două feluri: râșnițe cu bavuri plate și râșnițe cu bavuri conice. Râșnițele cu bavuri conice îți oferă mai mult control asupra dimensiunii de măcinare a cafelei și nu tind să se înfunde atât de des cum fac râșnițele cu bavuri plate.

Pentru a te asigura că obții în fiecare zi un espresso perfect, sfatul nostru este să optezi pentru o râșniță cu bavuri conice. Unele dintre râșnițele cu cel mai bun raport calitate/preț de pe piață sunt Baratza Encore și Breville Smart Grinder Pro.
 

Cum să prepari un espresso perfect?


espresso perfect

Pentru a prepara un espresso trebuie să ții cont de mai multe lucruri, iar pentru a prepara un espresso perfect trebuie să imbini aceste lucruri cu indemânare și multă practică. În continuare, vom vorbi despre câteva elemente pe care specialiștii le consideră esențiale atunci când vine vorba de prepararea unui espresso.
 

1. Boabele de cafea

Tipul de cafea pe care îl alegi pentru a face un espresso trebuie să fie pe placul tău. O cafea prăjită intens este foarte bună pentru espresso deoarece uleiurile din boabe ies la suprafață. În plus, cafeaua prăjită intens are o aromă mai profundă, dar dacă preferi cafeaua ușor prăjită, o poți folosi și pe aceasta. Noi, la Coffepoint avem o gamă foarte variată de cafea boabe, iar catalogul îl puteți consulta aici https://www.coffeepoint.ro/cafea-boabe

Unul dintre cele mai bune trucuri să obții un espresso excelent, este să folosești boabe proaspăt prăjite și să macini doar cantitatea exactă de cafea pe care intenționezi să o folosești. Cafeaua măcinată pe care o găsim în comerț nu este la fel de aromată ca cea pe care o măcinăm noi acasă, ea pierzându-și treptat din proprietăți după măcinare.
 

Acesta este și motivul pentru care cafenelele care se respectă, folosesc boabe de cafea pe care le macină pe loc și întotdeauna iși fac stocurile atfel încât boabele să fie cât mai proaspăt prăjite.
 

2. Apa

Temperatura perfectă a apei folosite la prepararea oricărui tip de cafea este cuprinsă între 90 - 95 grade C. Majoritatea espressoarelor ar trebui să fie capabile să încălzească apa la o astfel de temperatură. Dacă observi că espresso tău are un gust foarte amar, ar trebui să verifici setările de temperatura ale espressorului, pentru că s-ar putea să încălzească apa prea tare.

Nota: utilizează de fiecare dată, apă filtrată, iar daca espressorul este alimentat cu apă direct de la rețea, este absolut necesar sa existe montat un filtru pentru apă. În acest mod nu doar că vei obține o băutură bună, dar vei proteja și espressorul impotriva depunerilor de calcar. Aici poți vedea catalogul nostru cu filtre de apă pentru aparate de cafea și accesoriile de care ai nevoie pentru montarea lor.
 

3. Pregătirea espressorului

Este necesar să pornești espressorul cu câteva minute înainte de a-ți prepara cafeaua, pentru a avea timp să se încălzească. Majoritatea espressoarelor au un led care se aprinde atunci când sunt gata să prepare cafeaua, iar durata necesara acestei preincălziri depinde de la un aparat la altul. De asemenea, este recomandat să verifici dacă nu cumva aparatul a fost folosit recent pentru prepararea spumei de lapte. Dacă s-a întâmplat asta, este posibil ca apa să se încălzească mult prea tare și să obții o cafea amară.

Macină cafeaua la dimensiunea potrivită. Poți seta nivelul de măcinare de la o dimensiunea extra-fină, până la o dimensiune medie-fină, în funcție de aparatul folosit și de boabele de cafea utilizate. Adaugă cafeaua în portafiltru și preseaz-o ușor cu un tamper. După ce ai pus cafeaua în portafiltru și ai presat-o, trebuie să fixezi portafiltrul în capul grupului de infuzare.
 


4. Preinfuzie

Preinfuzia reprezintă udarea cafelei măcinate la presiune joasă timp de câteva secunde, înainte de a se folosi presiunea maximă. Cele mai multe espressoare au această funcție încorporată, deci vor face singure acest lucru. Dacă aparatul tău de cafea nu are această funcție, trebuie să-l pornești timp de 2-5 secunde, apoi să-l oprești și să pornești din nou procesul de preparare după câteva secunde. Acum sunt puține aparate care nu mai au această funcție încorporată astfel că nu va fi necesar să oprești și să pornești din nou aparatul.
 

5. Prepararea propriu-zisă

Espresso-ul ar trebui să fie preparat în aproximativ 25-30 de secunde. Este necesar să folosești un cronometru pentru asta, deoarece, din ochi va fi foarte greu să aproximezi corect, iar atunci când vine vorba de espresso, câteva secunde pot face diferența dintre un espresso bun și unul "eșuat". Un espresso trebuie să aibă o textură groasă și să fie acoperit de o cremă de culoarea alunei, spun specialiștii..

După ce băutura a fost preparată, aruncă zațul de cafea, curăță aparatul și șterge întotdeauna capul grupului de infuzare înainte de a-l opri. Toate aceste recomandări vor fi explicate pe larg in manualul de utilizare al aparatului pe care îl folosești.


pregatire espressor


Adăugăm spumă de lapte în espresso?


Un espresso poate fi savurat așa cum este sau îi poți adăuga spumă de lapte pentru a prepara un latte, cappuccino sau macchiato. Pasionații de cafea spun că un vârf de sare de mare ii oferă un plus de aromă.
 


Aparate utilizate ca alternative la espressorul clasic

  1. Moka Pot - Moka Pot folosește presiunea aburului pentru a forța apa fierbinte din partea inferioară a dispozitivului să ajungă în sus trecând prin cafeaua măcinată. Moka pot face o cafea neagră, ușor amară, foarte asemănătoare cu un espresso. Dacă vrei să folosești un Moka Pot ar fi bine să utilizezi o cafea cu o dimensiune de măcinare cuprinsă între mediu și mediu-fin.
  2. Aeropress - Aeropress este un aparat foarte bun pentru prepararea unui espresso acasă sau în deplasare. Este ușor și portabil și prepară o cafea foarte bună. Se folosește cu cafea măcinată fin până la mediu.
  3. Ibric turcesc - Ibricul turcesc este foarte ușor de folosit. Pentru a prepara o cafea la ibric trebuie să folosești o cafea măcinată extra fin, cu o textură similară zahărului pudră. Când se folosește ibricul turcesc, cafeaua fierbe în apă și se obține o ceașcă de cafea foarte aromată și intensă.
  4. Presa franceză - Cei care vor să savureze un espresso cu aromă bogată trebuie să folosească o presă franceză. Dacă vrei să obții un espresso bun la presa franceză, folosește o cafea măcinată foarte grosier și adaugă apă fierbinte.
 

Câteva sfaturi și recomandări:


Dacă folosești un espressor cu portafiltru este ideal ca înainte de a face o nouă cafea, să dai drumul la apa 2-3 secunde, în gol, pentru a curăța ”buza dușului” care poate avea apă ce nu are temperatura potrivită și astfel calitatea espresso-ului nu va fi cea corespunzătoare.

Folosește doar cafea proaspăt râșnită pentru a obține un espresso perfect și  nu depozita boabele de cafea într-un borcan închis ermetic ci păstează boabele de cafea într-o pungă care este prevăzută cu supapă.

Factori care pot influenta calitatea băuturii:
  • umiditatea din încăpera unde sunt păstrate boabele de cafea
  • tocirea lamelor râsniței, dacă utilizați o râșniță cu lame
  • cantitatea de boabe din hopper-ul râșniței
  • timpul de preinfuzie
  • modul de tampare și așa mai departe.

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!