Decafeinizarea cafelei - își păstrează aroma?

Decafeinizarea cafelei - își păstrează aroma?

Foarte multe persoane preferă cafeaua decofeinizată. Fie din motive medicale sau pur și simplu că le place mai mult acest gust, această băutură este consumată de un numar mare de oameni din întreaga lume. Dacă vrei să afli mai multe despre cum are loc acest proces de decofeinizare și care sunt metode prin care trebuie să treacă, citește în continuare acest articol.

Decafeinizarea cafelei este rezultatul unui accident

Cafeaua decofeinizată a apărut în Germania, fiind “inventată” de Ludwig Roselius în 1905. În timpul unui transport de cafea, toată încărcătura a fost inundată. În urma dezastrului s-a observat că din boabele de cafea a dispărut cofeina, fără ca gustul să se fi schimbat foarte mult. Din acel moment, Roselius a avut ideea de a implementa ideea de decofeinizare a cafelei la nivel industrial.
 

 

Procesul de decafeinizare a fost făcut prin extracția cafeinei din boabele de cafea verde folosind un benzenul, un solvent chimic. Astfel, cafeaua decofeinizată a apărut în comerț.

 

În urma unor studii, s-a dovedit că benzenul este cancerigen, așadar această metodă a dispărut în timp. În prezent se folosesc trei metode diferite de decofeinizare. Toate au în comun faptul că procesul se realizează doar pe cafeaua verde.

Metode de decafeinizare a cafelei

Spre deosebire de metoda descoperită de Roselius, cele din zilele noastre nu sunt periculoase pentru sănătatea, însă gustul cafelei este diferit. Iată care sunt aceste metode.
 

 

Decafeinizarea folosind un solvent chimic

 

Boabele verzi de cafea sunt tratate cu aburi, după care sunt puse în apă, în care se adaugă un solvent chimic ce dizolvă cofeina. Cel mai utilizat solvent organic este acetatul de etil, deoarece acesta prezintă riscuri mai reduse pentru sănătate și asupra mediului decât alți solvenți care au fost folosiți în trecut. Se folosește o cantitate atent monitorizată de solvenți pentru a nu afecta sănătatea consumatorului.

 

Acest proces durează aproximativ 30 de minute, după care boabele sunt spălate pentru a elimina reziduurile de solvent, fiind pe urmă uscate. Este un proces rapid și are un cost mic, fiind așadar metoda preferată de întreprinderile comerciale. Acest proces de decafeinizare ajută la păstrarea tuturor componentelor cafelei, dar are un dezavantaj: modifică ușor gustul cafelei.

 

Decafeinizarea cu apă

 

Boabele de cafea sunt spălate în apă pentru câteva ore, până când cafeina se dizolvă în mod natural. Această apă curge apoi printr-un filtru de cărbune în care se captează moleculele de cofeină, obținând o apă saturată de precursorii aromelor de cafea. Acest amestec este numit „extract de cafea verde”. Apa este pe urmă reîncorporată în boabele de cafea de la care s-a extras cofeina pentru a-și păstra aroma. Cu toate astea, chiar dacă este un proces mai natural, boabele de cafea își pierd o parte din aromă.

 

Decafeinizarea folosind dioxidul de carbon

 

În forma sa fluidă, în stare supercritică, dioxidul de carbon este perfect pentru a extrage cofeina și e mult mai sănătos decât solvenții organici.
 



Este un proces de extracție destul de simplu: 

 

Dioxidul de carbon trece prin boabele de cafea la o temperatură de peste 31 °C și la o presiune de peste 73 atm. În astfel de condiții, CO2 care se află într-o stare supercritică are pe de o parte proprietățile unui gaz, permițându-i să intre in boabele de cafea dar și cele ale unui lichid, dizolvând cofeina într-un procent de 97-99%. 

 

Dioxidul de carbon încărcat de cofeină trece pe urmă printr-un jet de apă cu presiune crescută pentru a elimina cofeina. Având în vedere că această metodă lasă carbohidrații și proteinele intacte, gustul cafelei nu este foarte tare afectat.

 

Dioxidul de carbon este un element natural care este găsit în mod natural în aer și oferă o decofeinizare selectivă a cafelei, ajutând totodată la păstrarea gustului cafelei. Cu toate acestea, procesul nu este profitabil decât dacă este practicat la scară largă.

 

Sper ca acest articol să vă fi ajutat să înțelegeți cum se decofeinizează cafeaua și să știți mai bine cum să o alegeti dintr-un magazin de cafea de specialitate.

 

Procesul de obținere a cafelei decofeinizate nu este foarte ușor. Nu doar că păstrarea aromelor în boabe este dificilă, datorită procesului de decofeinizare, prăjirea boabelor este de asemenea un proces complicat.

 

Boabele decofeinizate nu sunt verzi, ci mai degrabă maro, unul din motivele principale fiind faptul că acestea își pierd o parte din umiditatea inițială. Din acest motiv, există riscul să se obțină o cafea închisă la culoare cu gust intens amărui. Este așadar nevoie de un prăjitor de cafea cu experiență pentru a prăji perfect boabele de cafea decofeinizate.

Ce metodă de decafeinizare păstrează cel mai bun gust?

Când vine vorba de cafeaua decofeinizată, multe persoane o evită datorită gustului. Indiferent de metoda utilizata, este imposibil ca aceasta să nu afecteze măcar puțin gustul cafelei. Totuși, care este cea mai puțin invazivă metodă din acest punct de vedere? Ce metodă de decafeinizare păstrează cel mai bine gustul original al cafelei?

 

Cu toate că nu există o metodă pe care consumatorii să o prefere în mod special, în general aceștia preferă metoda de decofeinizare cu apă, deoarece este cea mai sigură și mulți spun că își păstrează cel mai bine gustul. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca un rol foarte important in pastrarea aromei consta si in depozitarea corecta a boabelor de cafea.

 

După cum spuneam mai sus însă, depinde mult și de cum sunt prăjite. Dacă boabele nu sunt prăjite corespunzător, băutura își schimbă semnificativ aroma, așadar pentru a obține cafeaua cu cel mai bun gust, mai important este modul în care sunt prăjite și nu metoda prin care sunt decofeinizate.


 

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!