Cafeaua este una din cele mai consumate și populare băuturi din întreaga lume, fiind apreciată de milioane de oameni. Acesta este consumată încă din secolul al XV-lea iar de-a lungul secolelor a devenit o industrie ce valorează miliarde de dolari și este parte a stilului nostru de viață.
Obiceiul de a bea cafeaua în fiecare dimineață pentru un boost de energie pe parcursul întregii zile este unul pe care milioane de oameni îl respectă „cu sfințenie” și nu concep să își înceapă ziua fără această licoare magică numită cafea.
Deși, probabil, vei crede că știi foarte multe despre cafea trebui să știi și că are câteva secrete și lucruri interesante pe care extrem de multă lume nu le cunoaște. Așadar, vom discuta despre câteva curiozități ale cafelei de la cum a fost descoperită cafeaua până la cea mai scumpă cafea din lume.
10 curiozități despre cafea
Deoarece consumăm în fiecare zi, cel puțin odata, această băutură este foarte interesant să cunoaștem câteva din curiozitățile sau secretele acestei băuturi care ne ajută să ne revenim după o noapte grea sau ne pregătește pentru cele mai obositoare zile.
Persoana ce a descoperit cafeaua a fost un păstor de capre
Cafeaua a fost descoperită, întâmplător, de un păstor de capre din Etiopia, conform legendei. Se spune că acesta a văzut caprele mâncând niște fructe ce se asemănau cu cireșele.
Din cauza acestor fructe, caprele păstorului aveau multă energie și nu puteau dormi noaptea astfel că s-a decis să împărtășească și cu alții descoperirea lui.
La început, cafeaua a fost consumată ca și aliment, nu ca o băutură. Fructele de cafea erau amestecate cu grăsime și erau consumate de membrii triburilor africane pentru a le oferi energie.
Planta de cafea poate trăi chiar și 200 de ani
Planta de cafea poate avea dimensiuni diferite, în funcție de soiul de cafea. De exemplu, planta de cafea Robusta poate să atingă chiar și 12 m înălțime. Atunci când ajung la maturitate, plantele de cafea vor face „cireșe” de diverse culori (de regulă roșii) din care se vor scoate boabele de cafea. Dacă plantele de cafea nu ar fi recoltate acestea pot trăi chiar și 200 de ani.
Prima cafenea din Europa datează încă din anul 1686
Deși în această perioadă cafenelele existau deja în Imperiul Otoman, acestea au ajuns mai greu în bătrânul continent european.
Prima cafenea deschisă în Europa a fost Procope din Paris și reprezenta un loc de întâlnire pentru aristrocați. Mai apoi, a urmat o altă cafenea celebră, Caffe Florian din Veneția care și-a deschis porțile din anul 1720 fiind o locație încă activă.
Una din cele mai vechi cafenele din România care încă funcționează este Cafeneaua Veche din București, cafenea deschisă în anul 1781, în actualul Centru Vechi.
Prețul pentru cea mai scumpă cafea din lume este 80 euro/100 grame
Cafeaua Kopi Luwak este o cafea cunoscută în rândul iubitorilor de cafea însă este una al cărui preț ajunge și la 80 de euro pentru 100 de grame de boabe de cafea.
Kopi Luwak își are originea în Indonezia – practic, boabele de cafea sunt consumate de un mic mamifer numit civeta de palmier iar mai apoi sunt expulzate prin excremente. Da, cafeua Kopi Luwak este o cafea rezultată din excrementele acestui animal al cărui proces de digestie oferă boabelor de cafea un gust bogat, fiind foarte apreciate.
Deși își are originea în Indonezia, acest tip de cafea se produce și în alte țări asiatice precum Vietnam, Jawa, Bali, Sulawesi, Filipine sau Timorul de Est.
Sunt necesare 42 de boabe de cafea pentru un espresso
Știm foarte bine că espresso își are originea în Italia, încă de la începutul secolului al XX-lea. Dacă pe atunci espresso-ul era preparat manual, acum avem un espressor care ce ajută să pregătim un espresso cu crema densa.
Pentru că tot suntem la acest capitol, legenda spune că Beethoven număra exact 60 de boabe de cafea pentru fiecare porție de băutură. Însă nu se cunoaște cu exactitate câte cești consuma acesta în fiecare zi.
Cafeaua are foarte puține calorii
O ceașcă de cafea neagră, fără zahăr, are între 2-3 calorii însă dacă adăugați și lapte numărul caloriilor va crește până la 46 de calorii pentru un cappuccino sau 134 calorii pentru un latte cu diverse arome.
Cafeaua are o multitudine de beneficii pentru organism și metabolism de aceea poate fi consumată chiar și în timpul unor diete stricte.
Sunt peste 50 de tipuri de boabe de cafea
Cele mai cunoscute tipuri de boabe de cafea sunt boabele de cafea Robusta și cele de Arabica însă pe lângă acestea mai există și multe altele printre care se numără și columbiana, Catimor, Mundo Novo, Bourbon etc.
În funcție de tipul de cafea, boabele acestuia diferă ca mărime, formă dar și ca gust/aromă. Gustul boabelor de cafea poate fi influențat și de modul în care sunt procesate acestea, de altitudinea la care sunt cultivate sau de momentul culegerii lor.
Este cea mai consumată băutură din lume, după apă
Cafeaua este cea mai apreciată și consumată băutură din lume și există peste 25 de milioane de cultivatori de cafea, înregistrați.
Cafeaua este a doua cea mai comercializată marfă, după petrol iar cea mai mare producătoare de cafea este Brazilia (aproximativ o treime din producția de cafea de pe glob). De asemenea, cafeaua este al doilea cel mai consumat produs comestibil din lume, după ulei și a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă.
Boabele de cafea arabica sunt cele mai cultivate în lume, în țările din America Latină, Africa Centrala și de Est, Indonezia și India.
Cafeaua decofeinizată conține cofeină
Chiar și boabele de cafea decofeinizate pot conține un procent mic de cofeină deoarece, în urma procesului de decofeinizare, cofeina este extrasă în proporție de 97-98%. Așadar, dacă vei consuma mai multe cești de cafea decaf vei consuma suficientă cofeină cât pentru o cafea obișnuită.
Cuvântul „cafea” provine din arabă
Cuvântul „cafea” provine din limba arabă, din cuvântul „qahwah” care face referire la un tip de vin, de aceea, în Antichitate cafeaua era denumită și „vinul Arabiei”.
Denumirea de „moka” provine de la numele unui oraș din Yemen – Mocha. Acest oraș a fost un port din care se exporta boabe de cafea în întreaga lume. Boabele de cafea din Yemen erau de calitate superioară și cu o aromă de ciocolată urmând ca mai apoi, băutura pe bază de cafea și ciocolată să fie denumită mocha/moka.