Crema - semnul unui espresso perfect?

Crema - semnul unui espresso perfect?
Crema unui espresso este unul din cele mai importante elemente în timpul extracției băuturii. Totuși, ce este aceasta și cât de mult influențează calitatea unui espresso? Despre asta vom vorbi în continuare.

Ce este crema?

Crema este spuma de culoare cafenie ce se formează la suprafața unui espresso. Aceasta oferă textură și gust băuturii și ar trebui să reprezinte aproximativ 10% din volumul total al unui espresso. Este creată doar din cafea, fără lapte și este esențială în creațiile LATTE ART.

Cum poți obține o cremă abundentă?

Fiecare barista are propria sa părere despre cum ar trebui să arate crema perfectă. În general, aceasta nu trebuie să fie nici prea groasă, nici prea subțire și să persiste cel puțin două minute. Crema unui espresso se formează când bulele de aer din apa care trece prin cafeaua măcinată sub presiune se combină cu uleiurile din cafea.
 

 

Principalii factori care afectează calitatea cremei sunt tehnica de extragere a espresso-ului și experiența pe care o are barista. Există însă și alți factori ce pot influența calitatea acesteia:
 

  • Cât de proaspăt prajita este cafeaua -  Boabele de cafea care au fost prăjite de curând formează mai multă cremă. Motivul este faptul că uleiurile pe care le au acestea încă mai degajă gaze pentru puțin timp după procesul de prăjire.
  • Tipul espressorului utilizat - Espressoarele de cafea automate rezidentiale (de acasă) produc mai puțină cremă decât espressoarele profesioniste, utilizate in cafenele/restaurante/baruri.
  • Cum a fost prăjită și măcinată cafeaua - Dacă boabele de cafea sunt foarte prăjite, acestea pierd din uleiuri. Totodată dacă cafeaua este foarte light prăjită, aceasta nu permite obținerea unei creme perfecte. Din acest motiv, experiența unui prăjitor de cafea influențează mult calitatea cremei. O persoană pricepută prăjește cafeaua perfect pentru a păstra cantitatea necesară de uleiuri și pentru a obține o cremă delicioasă, cu textura potrivită.
  • Cum este procesată cafeaua - Dacă cafeaua a fost procesată natural și nu prin spălare, se obține cea mai bună cremă ca gust și textură, deoarece uleiurile prezente în boabe rămân astfel intacte.

De ce este crema unui espresso atât de importantă?


Oricât de priceput ai fi, crema unui espresso este imposibil să fie la fel de bună la un aparat de casă precum cea făcută de un aparat profesionist, utilizat de un barista, așadar nu te aștepta la aceeași calitate. Cu toate acestea, rezultatele pot fi destul de asemănătoare dacă folosești cafea proaspăt măcinată și cafea măcinată special pentru espresso.

 

Deși se crede că crema unui espresso influențează foarte mult calitatea băuturii, în realitate poți obține un espresso bun chiar dacă crema nu este perfectă. Important este să vă placă gustul.

Cum poți spune dacă crema unui espresso este bună sau nu?

Cea mai bună cremă a unui espresso conține bule mici de dioxid de carbon aflate în interiorul peliculelor de zaharuri, uleiuri și grăsimi. Aceasta ar trebui să aibă o culoare maro închis și o textură subtilă.

   

Pentru a afla dacă crema unui espresso este corecta sau nu, tot ce trebuie să faci este să înclini ceașca la 45 de grade. Crema de deasupra trebuie să se întindă pentru a acoperi întreaga suprafață, după care să revină la forma inițială când ceașca este iar poziționată drept. Aceasta ar trebui să aibă un strat egal de bule fine și să persiste pentru cel puțin 2 minute.

4 Sfaturi pentru a obține un espresso cu crema perfectă

Pentru a obține o cremă bună, espresso-ul trebuie preparat dintr-o cafea boabe corect prajita, la un espressor care are o presiune de cel puțin 15 bari pentru a extrage toate uleiurile din boabele de cafea.

 

O combinație de boabe Arabica și Robusta este recomandată pentru a obține crema perfectă a unui espresso. Astfel vei obține o cremă mult mai bună decât dacă folosești 100% boabe de cafea arabica.
 



Există și alți factori care pot influența calitatea acesteia, iar 4 dintre acestia sunt urmatorii:

 

1. Folosește doar boabe proaspat prajite

 

Folosirea unor boabe de cafea cât mai proaspat prajite  este unul din cei mai importanți factori pentru a obține o cremă de calitate. După cum spuneam mai sus, crema unui espresso este influențată foarte tare și de cât de proaspăt sunt acestea măcinate. Cel mai indicat este să folosești boabe care au fost măcinate cu cel mult 24 ore înainte de a face cafeaua. Dar, un espresso perfect veți obține dintr-o cafea macinata imediat înainte de prepararea cafelei.

 

Dacă alegi să cumperi boabe deja măcinate, citește pe etichetă când a avut loc acest proces - vrei să cumperi boabe cât mai recent măcinate. Cu cât mai recent, cu atât crema va fi mai bună, deoarece aceste boabe nu au avut suficient de mult timp să se oxideze.


2. Folosește un espressor de calitate
 

Nu doar experiența ta sau calitatea boabelor contează, ci și calitatea espressorului. Achiziționarea unui espressor profesional este esențială pentru a obține o cremă bună. Odată achiziționat, asigură-te că acesta este întreținut corespunzător. Un espressor care nu este bine igienizat nu poate face crema perfectă.

 

3. Măcinarea cafelei

 

Pentru a obține crema perfectă, cafeaua trebuie să fie măcinată corect și poți vedea aici cum trebuie sa macini cafeaua pentru un espresso corect. Aceasta trebuie să fie măcinată astfel încât apa să nu treacă prea repede prin cafea, dar să avem grijă totodată și ca boabele să nu fie măcinate prea fin.
 

 

4.  Folosește doar apă filtrată

 

Acest sfat ar putea părea evident pentru unii, dar pentru te asigura că crema unui espresso este de calitate, cel mai indicat este să folosești apă filtrată. Apa de la robinet afectează semnificativ calitatea cremei. Dacă urmezi toți pașii de mai sus iar apa nu este bună, nu ai cum să te aștepți la calitatea. La urma urmei, un espresso este 97-98% apă.


Ținând cont aceste sfaturi, sunt convins că vei obține o cremă care să-ți mulțumească papilele gustative. Cu toate că este imposibil să obții o cremă la fel de bună acasă precum cea obținută cu un echipament profesionist utilizat de un barista, cu puțin exercițiu și echipamentul necesar vei obține una foarte asemănătoare. Pentru a te bucura din plin de aromele unui espresso, crema trebuie amestecată cu restul espresso-ului înainte de a bea prima înghițitură.
 

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!