Care este diferența între un Cappuccino, Latte și Flat White?

Care este diferența între un Cappuccino, Latte și Flat White?

Este imposibil să spui care tip de cafea este mai bună, deoarece fiecare tip de băutură are fanii săi. În timp, s-au făcut nenumărate modificări în metodele prin care se prepară acestea, ceea ce adus la apariția a nenumărate tipuri de cafele. Putem spune cu siguranță însă că una dintre cele mai reușite combinații este cea dintre cafea și lapte. În continuare îți vom spune care este diferența între un Cappuccino, un Flat White și un Latte.

De unde provin?

Haideți să începem cu originea fiecăruia. Primul Cappuccino a apărut în Vienna în anii 1700 și era cunoscut sub numele de Kapuziner. În 1805, această băutură a fost descrisă precum o „cafea cu cremă și zahăr”. Era precizată și adăugarea de „condimente” ca ingredient în rețetă. 

 

Aceste băuturi aveau culoarea robelor purtate de Capuchin (Kapuzin), călugării din Vienna, de unde le vine și numele. Băutura Cappuccino modernă pe care o știm astăzi a fost inventată în Italia la începutul anilor 1900, la puțin timp după ce espressoarele de cafea au devenit populare, în 1901.
 

 

Cuvântul „Latte” se scrie diferit în unele țări dar cafeaua Latte originală pe care o consumăm astăzi a fost inventată în America. Lino Miroin, un barista din Berkeley, California a inventat Latte-ul în anii 1950 când clienții se plângeau că băutura Cappuccino este prea puternică. Această afirmație însă nu este 100% sigură, deoarece se crede că există și alte persoane care au folosit o rețetă similară în trecut.

 

Cât depre Flat White, nu se știe sigur unde a fost inventat. Există două variante: Noua Zeelandă sau Australia. Ceea ce se știe sigur este că a apărut undeva în Pacific.

Care este diferența între aceste băuturi?

Acum că am discutat despre locul în care provin, haideți să discutăm despre care este diferența în ceea ce prevede modul prin care sunt realizate și compoziția lor.

 

Ce este un Cappuccino?

 

Cappuccino conține o cantitate egală de espresso, lapte încălzit și spumă de lapte. În general, o ceașcă de Cappuccino are o cantitate mai mică decât un Latte, undeva între 150 și 180 ml. Cantitatea ingredientelor dar și capacitatea ceștii este foarte importantă pentru a obține un echilibru perfect între aroma espresso-ului și cantitatea de lapte.
 

 

Spuma unui Cappuccino poate de asemenea să fie uscată sau mai fină, catifelată. Spuma uscată are în general bule mari, fiind aerisită. În spuma catifelată (cunoscută și sub numele de micro spumă), bulele abia sunt vizibile.

 

Cu toate că rețetele de Cappuccino diferă, cea mai utilizată este:

  • 1/3 espresso simplu
  • 1/3 lapte încălzit la o temperatură între 60 și 65 °C
  • 1/3 spumă de lapte
 

Cappuccino se serveste in cana/pahar de 180 ml, fiind umplut până la margine cu lapte si spuma de lapte.

 

Ce este un Latte?

 

Cuvântul „Latte” provine din italiană și înseamnă „lapte”. Această băutură are de obicei proporții mai mari de lapte decât de cafea și se prepară cu o doză simplă sau dublă de espresso. Cel mai adesea e preparată cu o doză dublă de cafea. În italia, „Caffe Latte” înseamnă o cafea simplă cu lapte iar „Latte” înseamnă un pahar cu lapte.

 

Cea mai populară rețetă de Latte este:

  • Un espresso simplu sau dublu
  • Lapte care este încălzit la 60-65 °C, având la suprafață un strat de spumă de aproximativ 1 cm
 

Cele două ingrediente se servesc într-un recipient de 200-220 ml, umplut până la margine.

 

Ce este un Flat White?

 

În general, în baruri și cafenele, un Flat White este un Latte mai mic, în care se află o cantitate mai mică de lapte. La fel ca și în cazul Latte-ului, se folosește o doză dublă de espresso. Această băutură nu are la fel de multă spumă ca un Cappuccino și este de regulă servit într-un recipient de la 160 ml până la 180 ml.
 

 

O diferență principală între Flat White și Latte este faptul că spuma băuturii Flat White are o textură mult mai fină, având bule mici de aer.

 

Băutura Flat White este preferată de consumatorii de cafea care doresc un gust mai intens de espresso. Laptele din această băutură îmbunătățește gustul, însă espresso-ul este cel care domină.

 

Cea mai populară rețetă de Flat White este:

  • Un espresso dublu
  • Lapte care este încălzit la 60-65 °C, ce are la exterior un strat de spumă de lapte de aproximativ 1 cm
 

Flat White-ul se serveste in cana/pahar cu o capacitate de 160-180 ml si se umple cu lapte pana la margine.

 

După cum observați, putem spune că principalele diferențe între un Cappuccino, un Latte și un Flat White sunt:

  • Cantitatea de lapte și cafea utilizată
  • Volumul final al băuturii rezultate
În ultimul timp, în cafenelele din străinătate s-a schimbat puțin abordarea și lasă clienții să aleagă volumul băuturii dorite dar și numărul de shot-uri de cafea. Această practică începe să prindă amploare și în România. La noi, cantitatea de lapte consumată în băutură este puțin mai mare decât în alte țări.
 

Dacă vrei să-ți prepari acasă o băutură delicioasă cu cafea, ține cont de rețetele de mai sus, dar nu uita că gusturile diferă și cel mai indicat ar fi să te bazezi și pe dorințele tale, indiferent că prepari un Cappuccino, un Flat White sau un Latte.

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!