Prăjirea boabelor de cafea - tipuri de prăjire

Prăjirea boabelor de cafea - tipuri de prăjire
Prăjirea boabelor de cafea este o adevărată artă deoarece este un proces extrem de complex și migălos ce necesită foarte multă atenție pentru a obține o cafea prăjită perfect pentru espresso sau pentru a fi folosită la filtru/espressor/ibric.

O prăjire corectă a boabelor de cafea influențează foarte mult gustul băuturii preparate, intensitatea si aroma acesteia. De aceea este foarte important să alegi o cafea prăjită corect pentru tipul de aparat pe care-l folosești, mai ales dacă vorbim despre espressoarele din cafenele, restaurante sau hoteluri. O cafea boabe bună te va ajuta să atragi clienți și aceștia să revină în locația ta.

Cafeaua pe care o cumpărăm din magazine, indiferent că vorbim de magazinele de profil sau de prăjitorii, conține boabe de cafea de origine. Boabele de cafea își schimbă dimensiunea prin prăjire și în funcție de gradul de prăjire acestea pot avea arome diferite.  Fiecare brand încearcă să obțină o aromă unică, intensă și diferită de celelalte. 
Un alt aspect foarte important este alegerea corectă a tipului de cafea boabe pentru aparatele de vending - dacă deții un astfel de automat de cafea trebuie să știi cum să alegi corect o cafea potrivită pentru acest tip de aparat, care este gradul de prăjire pe care trebuie să îl aibă cafeaua și care este cel mai bun brand.

 

În continuare vom discuta despre cele mai folosite tipuri de prăjire a boabelor de cafea și despre cum influențează gradul de prăjire gustul băuturii preparate.

Gustul boabelor de cafea - influențat doar de prăjire?

Boabele de cafea au caracteristici specifice în funcție de zona în care au fost cultivate dar și de tipul boabelor de cafea (Robusta sau Arabica). De exemplu, soiurile boabelor din America de Sud sunt în general ușor acide, dulci iar cele de origini africane sunt mai corpolente, cu aciditate mai crescută, având aromă de citrice. Soiurile de cafea din Asia și Indonezia au arome picante, florale.
 

Însă aroma pe care o are cafeaua nu este dată doar de zona din care provin boabele ci și de modul prin care au fost prăjite. Sunt folosite diferite tipuri de prăjire a boabelor de cafea pentru a obține o anumită aromă. Haideți să discutăm puțin despre tipurile de prăjire a cafelei deoarece acest proces influențează semnificativ gustul boabelor de cafea și a băuturii obținute.

Tipuri de prăjire a boabelor de cafea

În industria prăjirii cafelei există o standardizare în ceea ce privește tipurile de prăjire însă dacă nu le cunoști, acestea te pot pune în dificultate atunci când vrei să cumperi cafea proaspăt prăjită. Cele mai multe tipuri de prăjire a cafelei au nume specializate, însă în general, există 3 categorii de culori în care se încadrează tipurile de prăjire:

  • Light Roast - Când boabele sunt prăjite ușor și au culoare deschisă (culoare asemănată cu scorțișoara). Gustul boabelor prăjite light va fi ierbos/rădăcinos. Sunt extrem de multe persoane care apreciază cafeaua din boabe ușor prăjite.
  • Medium Roast - boabele vor avea o culoare brună. Acestea vor avea note fructate, florale și de ciocolată
  • Dark Roast (prăjire intensă) - se obțin boabe de cafea negre și un gust puternic, amărui dar cu un conținut scăzut de cofeină
 

Gradul de prăjire influențează de asemenea nivelul de aciditate pe care îl are băutura: cu cât este mai prăjită, cu atât nivelul de aciditate este mai mic.




Mulți consumatori cred că o cafea dark, cu aromă mai puternică și bogată are mai multă cofeină, însă adevărul este că tipurile light au de fapt o concentrație puțin mai ridicată. Tipul de prăjire este o alegere personală: unii preferă o cafea light, cu gust mai subtil, în timp ce alții preferă o cafea dark, cu gust mai intens amărui.   

Prăjirea light 

Prăjirea light este o prăjire ușoară a boabelor de cafea iar acest tip de prăjire oferă boabelor o culoare de maro deschis și în general este folosită pentru soiurile de cafea mai puțin corpolente. În general, aceste boabe nu sunt prăjite suficient de mult încât să iasă uleiul la suprafață și au un conținut mai ridicat de cofeină.

Prăjirea medium

 



Acest tip de prăjire oferă boabelor o culoare brună, închisă și o aromă mai intensă, bogată. Sunt prăjite suficient pentru ca uleiul să iasă la suprafață, astfel că aceste boabe sunt ușor uleioase și au o aromă intensă, ușor amăruie.

Prăjirea dark

 



Acest tip de prăjire oferă boabelor cea mai intensă aromă. Au o culoare neagră-lucioasă și o suprafață uleioasă deoarece uleiul iese suficient de mult la suprafață în urma prăjirii. Cu toate că au un gust puternic amărui, nivelul de aciditate este cel mai scăzut deoarece, după cum spuneam mai sus, cu cât este mai prăjită cafeaua, cu atât aciditatea este mai scăzută.

 

Nu există un tip de prăjire mai „bun” decât altul. Fiecare are farmecul său însă alegerea unui tip de prăjire depinde de preferințe și gusturi. Dacă apreciezi o cafea acidă și cu un conținut ridicat de cofeină atunci cu siguranță vei alege o cafea prăjită light iar dacă îți place să savurezi un espresso cremos și cu o spumă densă, atunci alegerea ta va fi o cafea Dark Roasted.

Care este diferența de gust în funcție de cum a fost prăjită cafeaua?

Gradul de prăjire nu influențează doar cât de amăruie este cafeaua ci și gustul acesteia. Aceasta poate avea un gust ierbos sau rădăcinos (în cazul prăjirii ușoare), un gust mai complex, cu aromă fructată, florală sau ciocolatie (în cazul prăjirii medii) sau aromă puternică, intensă - în cazul prăjirii dark.
 

 

Standardul din industrie este medium roast, motiv pentru care adesea pe ambalaj nici nu se menționează acest detaliu. Aromele extreme sunt în general evitate deoarece sunt foarte puțini cei care le preferă.

Aroma cafelei în funcție de tipul de prăjire

Cafeaua prăjită light va fi mai acidă, având note ierboase și de rădăcinoase - este adevărat faptul că acest tip de cafea este mai puțin consumat. 




Cafeaua prăjită light-mediu are o aromă mai fructată, florală, mai dulce, fiind perfectă pentru cei ce preferă să evite gustul intens de ciocolată sau caramel. Este un tip de prăjire foarte popular atât pentru espresso cât și pentru cafeaua ce conține și lapte sau cele preparate la ibric sau filtru.
 

Cafeaua Full City (medium roasted) este potrivită pentru cei ce preferă preferă în gustul de ciocolată și caramel în locul celui fructat și floral. Este un tip de prăjire foarte folosit pentru prepararea espresso-ului și a băuturilor pe bază de lapte. 

 

Cafeaua dark este pentru cei ce preferă gustul puternic și amărui, chiar ușor „afumat”. Espresso-ul obținut din acest tip de prăjire este consistent, cremos însă puternic amărui.

Cum alegi tipul de prăjire al cafelei potrivit pentru gustul tău?

Tipul de prăjire se alege în funcție de gust dar și de metoda de preparare a cafelei. Dacă preferi o cafea cu un gust floral, fructat, fără note de ciocolată, se atunci vei opta pentru o cafea cu prăjire light-mediu (city). O prăjire mai intensă accentuează notele de ciocolată și chiar de caramel.

 

Nu există un tip de prăjire pe care pe placul tuturor ci ține foarte mult de gusturile fiecăruia. Pentru a descoperi cât de prăjită trebuie să fie cafeaua pe gustul tău, cel mai bine este să testezi cât mai multe tipuri de cafele. Cumpără cafea proaspăt prăjită, din magazinele de specialitate și savurează o cafea aromată, cu un gust intens și o cremozitate perfectă.
 

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!