Anumite sortimente de cafea boabe pot conține doar Robusta dar cel mai adesea întâlnim blenduri de cafea ce conțin Robusta și Arabica, în diferite procente pentru a reduce gustul amărui dat de boabele de cafea Robusta. O cafea 100% Robusta este mai dificil de suportat datorită gustului intens amărui și conținutului ridicat de cofeină.
În cele ce urmează vom vedea care sunt caracteristicile cafelei Robusta, ce gust au băuturile obținute din aceasta dar și care sunt diferențele dintre boabele de cafea Robusta și cele Arabica.
Despre cafeaua Robusta:
Boabele de cafea Robusta sunt recoltate din planta de cafea Coffea canephora care crește la altitudini joase fiind mult mai ușor de cultivat și întreținut, spre deosebire de Arabica - (Coffea arabica). Robusta este cultivată mai ales în Vietnam (40% din exporturile mondiale), Brazilia și Indonezia. Desigur, Robusta este cultivată și în alte țări ale Asiei de Est sau de pe coasta de Est a Africii.
Planta de cafea Robusta este una rezistentă la boli și dăunători iar datorită acestei „imunități”, Robusta are un conținut ridicat de cofeină deoarece acționează ca un pesticid natural. Fructul plantei de cafea Robusta poate fi recoltat după 6-8 luni, atunci când acestea devin roșu intens.
Boabele de cafea Robusta conțin 2,7% cofeină spre deosebire de cele Arabica, care au un conținut de cofeină de doar 1,5%.
Gustul cafelei Robusta diferă în funcție de zona de unde provin dar și de condițiile de creștere (climă, temperatură, altitudine). Datorită conținutului ridicat de cofeină, gustul cafelei Robusta este unul intens amărui dar poate avea note de nuci, ciocolată, note „pământii” și o aciditate ușoară.
Cafeaua Robusta este adesea folosită de marile companii de cafea deoarece au un preț mult mai mic decat Arabica, datorită faptului că sunt mai ușor de îngrijit iar randamentul de producție este mai mare. Desigur, o cafea 100% Robusta nu este neapărat mai puțin calitativă decât una 100% Arabica însă sunt mai puțini oameni care preferă 100% Robusta din cauza gustului puternic amărui și intens.
O cafea Robusta de foarte bună calitate oferă espresso-ului o cremă perfectă și este utilizată la scară largă în amestecurile de cafea special create și prăjite pentru espresso.
Boabele de cafea Robusta vs. boabele de cafea Arabica
Fără îndoială, pasionații de cafea cunosc cele două tipuri de cafea Robusta și Arabica însă, cu siguranță sunt și persoane care nu cunosc principalele diferențe dintre aceste două tipuri de boabe de cafea.
- Forma boabelor de cafea
Astfel, la prima vedere, principala diferență dintre aceste două tipuri de boabe de cafea este forma lor. Boabele de Robusta sunt mai mici și rotunde iar boabele de Arabica sunt mai mari și au o formă ovală. Datorită acestui aspect, boabele de Robusta și cele de Arabica necesită o prăjire diferită – nu pot fi prăjite ambele în același timp.
- Conținutul de cofeină
Datorită rezistenței sale la dăunători, boabele de cafea Robusta au un conținut mai ridicat de cofeină (aproximativ 2.7%) spre deosebire de boabele de cafea Arabica (aproximativ 1.5 %).
- Gustul
Deoarece boabele de Robusta au un conținut mai mare de cofeină, gustul acestora este mai amar decât cel al boabelor Arabica. De asemenea, boabele de cafea Robusta au un conținut mai scăzut de zahăr spre deosebire de cele Arabica, care sunt mai bogate în zahăr și lipide.
Gustul băuturilor obținute din boabe Robusta este unul intens, amărui, cu note pământii și de ciocolată. O cafea obținută din boabe Arabica este recunoscută după gustul fructat, dulce, cu note de ciocolată și caramel și cu o aciditate echilibrată. Adesea, o cafea preparată din boabe Arabica nu are nevoie de un adaos de zahăr.
- Originea boabelor de cafea
Boabele de cafea Robusta sunt cultivate cu precădere în Asia de Sud Est și coasta de Est a Africii dar sunt și ferme din Brazilia care cultivă acest tip de cafea.
Cafeaua Arabica este cultivată în cea mai mare parte a Americii Centrale și de Sud, Africa și Papua Noua Guinee iar cele mai importante țări exportatoare de cafea Arabica sunt Brazilia și Columbia.
- Prețul
Datorită rezistenței la dăunători și a faptului că are un randament mai mare de producție, boabele de cafea Robusta au un preț mult mai mic decât cele Arabica însă acest aspect nu reprezintă, neapărat, calitatea cafelei deoarece există și cafea Robusta de foarte bună calitate.
Totuși, pentru că Robusta are un preț mai mic aceasta este adesea folosită pentru crearea blendurilor de cafea care să poată fi comercializată la prețuri mai mici.
Unii producători folosesc Robusta și pentru a oferi tărie băuturilor preparate și un conținut mai mare de cofeină. De asemenea, Robusta este apreciată deoarece oferă cremozitate espresso-ului.
În cazul în care nu apreciați gustul amar al boabelor Robusta și doriți o cafea 100% Arabica atunci trebuie să citiți eticheta produsului. Toate sortimentele care conțin 100% Arabica vor avea specificat acest aspect pe ambalaj.