Espresso vs. cafea neagră - care sunt diferențele?

Espresso vs. cafea neagră - care sunt diferențele?

Espresso sau cafea? Voi cum o comandați? Aud frecvent foarte multe persoane care cer „o cafea” făcând referire la espresso sau „o cafea lungă” gândindu-se la un espresso dublu. Pentru că mereu se creează această confuzie, am decis să discutăm în acest articol despre diferențele dintre espresso și cafeaua neagră. De ce sunt atat de des confundate?

Pentru a înțelege cât mai bine termenii vom începe cu definiția acestora:

Espresso este un tip de cafea cu aromă intensă, concentrat, care este pregătit cu ajutorul unui aparat ce funcționează cu presiune, denumit espressor. Pentru a prepara un espresso aveți nevoie de boabe de cafea măcinate fin și un espressor. Timpul de extracție a băuturii diferă de la un espressor la altul.

Cafeaua neagră este o băutură preparată manual (la ibric) sau folosind diverse aparate precum cafetiera/filtrul/V60 etc iar gustul acesteia nu este atât de intens precum cel al espresso-ului.
 

Diferența dintre espresso și cafea neagră

Pentru că ambele tipuri de băuturi conțin cafeină, acestea sunt apreciate de foarte multe persoane însă sunt consumatori doar de espresso sau doar de cafea neagră, în funcție de gustul fiecărei persoane în parte.

Totuși sunt câteva diferențe importante între aceste două tipuri de băuturi:

  • Prăjirea boabelor de cafea

Intensitatea prăjirii boabelor de cafea are un rol foarte important în gustul băuturii obținute astfel că poate face diferența dintre un espresso și o cafea neagră.

Pentru espresso boabele de cafea sunt prăjite intens, până spre dark iar aciditatea cafelei va fi una mai redusă și un nivel de extracție mai mare.

Boabele de cafea ușor - mediu prăjite sunt recomandate pentru a prepara băuturi ce au nevoie de o extracție minimă. Prajirea boabelor de cafea este un proces realizat doar de catre cunosctori in acest domeniu iar noi trebuie sa alegem tipul de prajire care ne place cel mai mult.

  • Servirea băuturilor este diferită

Cantitatea de băutură obținută este diferită în cazul acestora. Un espresso va avea o cantitate de 30-40 ml de cafea cremoasă în timp ce o cafea neagră va avea chiar și 240 ml.

Espresso nu se servește în doze mari astfel că o ceașcă cu maxim 3 shot-uri de espresso este suficientă pentru întreaga zi. Adăugând lapte în espresso vom obține cappuccino/latte sau macchiato.

  • Mod de preparare diferit

Pentru a prepara un espresso avem neaparat nevoie de un espressor. Acest aparat folosește apă fierbinte care este împinsă cu presiune spre cafeaua din portafiltru. Cafeaua trebuie măcinată pentru espresso înainte de prepararea băuturii și trebuie presată în portafiltru pentru a-i extrage toată aroma.

Espresso-ul obținut va avea un strat gros de cremă iar băutura va fi de culoare închisă, cu gust intens și aromat.

Cafeaua neagră este preparată cu ajutorul unor aparate precum filtru de cafea. În cazul acestui aparat, apa fierbinte picură peste cafeaua măcinată mediu obținând o cafea cu intensitate medie. Desigur, poate fi preparată și la ibric sau prin alte metode ce nu au nevoie de un aparat cu presiune. Pentru cafeaua neagră boabele pot fi deja măcinate sau pentru un plus de aromă este recomandată măcinarea acestora înainte de prepararea băuturii.

  • Conținutul de cafeină este diferit

O cafea neagră poate conține între 80 - 185 mg de cafeină, în funcție de tipul de boabe de cafea folosite dar și de modul de preparare. De aceea este recomandat ca acest tip de băutură să fie consumat dimineața.

O băutură espresso de 30 ml poate conține între 40-75 mg de cafeină. Dacă totuși vă place mai mult espresso dar doriți să consumați o cantitate mai mare de cafeină atunci puteți servi o ceașcă cu 2 sau maxim 3 shot-uri de espresso.
 

  • Măcinarea boabelor de cafea

La fel ca și intensitatea prăjirii, tipul de măcinare al boabelor de cafea definește gustul și aroma unei băuturi astfel că finețea măcinării este o altă diferență dintre espresso și cafeaua neagră.

Cafeaua măcinată pentru espresso trebuie să fie măcinată fin pentru a fi cât mai compactă atunci când este presată în portafiltru, asigurându-ne astfel că vom extrage o băutură intensă. Este important sa stii cum trebuie sa fie macinata cafeaua pentru espresso.

În schimb, pentru prepararea cafelei negre, măcinarea poate fi una medie-grosieră pentru a permite apei să treacă mai repede prin aceste particule, extrăgând astfel o cantitate mai mare de cafeina.

  • Aspectul băuturii este diferit

Putem distinge cele două tipuri de băuturi și după aspectul lor deoarece un espresso va avea mereu o cremă densă la suprafața acestuia în timp ce cafeaua neagră nu va avea această cremă fiind, după cum îi spune și numele, neagră.

Tipuri de preparare ale cafelei negre

Cafeaua neagră poate fi preparată prin diverse metode iar cea mai cunoscută este cafeaua fiartă - la ibric. Nu necesită abilități speciale astfel că toată lumea trebuie să știe cum să facă o cafea la ibric.

O altă metodă de preparare a cafelei este prin picurare - cel mai adesea preparată la filtru. În acest caz, apa fierbinte picură peste cafeaua măcinată extrăgând astfel o băutură aromată.

O metodă mai puțin folosită este prepararea cafelei cu apă rece însă a nu fi confundată cu ice coffee. Pentru a prepara o cafea cu apă rece trebuie să turnați apă rece peste cafeaua măcinată însă procesul de extracție durează foarte mult - chiar și 10 ore.
 

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!