Despre aceste două modalități de spumare a laptelui dar și despre tipurile de lapte cu care puteți obține o spumă perfectă pentru cappuccino, vom discuta în cele ce urmează.
Deoarece laptele suferă anumite modificări la nivel chimic atunci când este spumat cu abur este foarte bine să înțelegem cum se spumează corect pentru a ne asigura că băutura finală (cappuccino, latte, macchiato, ciocolată caldă) va avea textura corectă și o „dulceață” naturală.
Cum obținem o spumă de lapte cremoasă cu un espressor?
Investiția într-un espressor cu dispozitiv de spumare a laptelui este un lucru foarte bun pe care-l puteți face deoarece cu o cafea boabe proaspăt prăjită și un lapte corect spumat veți obține niște băuturi delicioase fără a fi nevoiți să vă cheltuiți banii la o cafenea.
Unele modele de espressoare vin însoțite de o cană de spumare a laptelui iar în cazul acestora procesul se realizează automat. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți băutura preferată din meniul espressorului și să adaugați lapte proaspăt în cană.
Alte modele au o baghetă de spumare a laptelui iar în acest caz, dumneavoastră sunteți cel care reglează temperatura de spumare. Pentru a spuma laptele la un espressor cu baghetă veți avea nevoie de o cană specială, din inox. Desigur, puteți obține o spumă de lapte și fără o cană de acest gen însă cu ajutorul acesteia veți obține o spumă perfectă.
Pași de urmat pentru a obține o spumă de lapte perfectă cu un espressor:
- În primul rând trebuie să adăugați laptele într-o cană de inox. Laptele trebuie să fie rece.
- Poziționați cana sub bagheta de spumare și introduceți bagheta în lapte (aproape la suprafață) și porniți aburul
- Important este să țineți bagheta îndreptată spre partea laterală a cănii, înclinată la aproximativ 45 ⁰ iar astfel se va crea un vârtej care permite spumarea laptelui
- Țineți cana nemișcată până când se formează o spumă consistentă și se mărește în volum
Laptele spumat se adaugă peste espresso-ul proaspăt preparat și în funcție de cantitatea de lapte folosit veți obține un macchiato, cappuccino sau latte. Aici puteți vedea și diferențele dintre latte și cappuccino în funcție de cantitatea de lapte și numărul shot-urilor de espresso.
Pentru a vă da seama că spuma de lapte este gata, cana trebuie să fie suficient de fierbinte astfel încât să nu o puteți ține mai mult de 3-4 secunde în mână. Atenție să nu țineți foarte mult laptele la spumat deoarece va schimba semnificativ gustul cafelei.
O spumă de lapte corectă trebuie să ofere cafelei un gust dulceag, fără a fi nevoiți să adăugați zahăr în băutură.
Spumă de lapte obținută cu alte dispozitive
În afară de spumarea laptelui cu ajutorul unei baghete de spumare încorporată în espressor există mai multe modalități de spumare a laptelui fără să aveți nevoie de o sursă de căldură sau un espressor.
Una din cele mai populare metode de spumare a laptelui fără sursă de căldură este utilizarea unui mixer special pentru spumarea laptelui. Spuma obținută în acest mod va fi una destul de consistentă și este adesea folosită pentru băuturile reci. În cazul în care doriți să folosiți lapte cald atunci spuma va fi mult mai densă și cu un gust ușor dulceag.
O altă metodă de spumare a laptelui este presa franceză – aveți nevoie de lapte încălzit pe care-l puneți în presa franceză și mișcați pistonul sus-jos până când laptele începe să crească în volum și să se formeze o spumă densă. Savurați o cafea la presa franceză și un lapte bine spumat tot cu acest dispozitiv, într-un timp foarte scurt.
Blenderul cu imersie (blender vertical) vă poate ajuta să obțineți o spumă de lapte densă și consistentă dacă nu aveți la îndemână un espressor cu dispozitiv de spumare a laptelui. Trebuie doar să puneți laptele într-un recipient înalt și îngust, introduceți blenderul și amestecați timp de 1 minut sau până obțineți o spumă de lapte consistentă.
Pentru toate metodele enumerate mai sus se poate utiliza atât lapte cald cât și lapte rece. Atunci când folosiți lapte cald, acesta nu trebuie să atingă punctul de fierbere.
Ce lapte să folosim pentru o spumă densă?
Pentru a obține cea mai bună spumă de lapte este recomandat să folosiți un lapte degresat sau semi-degresat pentru că un lapte bogat în grăsimi nu face decât să „îngreuneze” bulele de aer iar spuma obținută se va lăsa imediat.
Cele mai bune tipuri de lapte pentru spumat sunt cele cu 1,5 – 2% grăsime (maxim 3.5 %) deoarece pot forma o spumă densă, cremoasă dar în același timp ușoară.
În cazul în care vreți să folosiți lapte vegetal pentru cafea trebuie să știti că și acesta poate fi spumat însă nu veți obține o spumă la fel de densă și dulce ca una obținută din lapte obișnuit.