Fanii devotați ai acestui tip de aparat susțin că acesta face cea mai bună cafea – dar se compară oare cu un espresso făcut la un espressor? Foarte mulți îl compară cu o presă franceză – vom face și o comparație între acestea două în acest articol.
Pentru a obține o băutură „curată”, producătorii recomandă folosirea unui filtru din hârtie – acesta este tăiat la dimensiunile exacte ale capacului filtrului. Spre deosebire de presa franceză, cu un AeroPress veți obține o cafea fără zaț – la presa franceză băutura poate conține și particule de cafea măcinată și poate fi neplăcut.
În cele ce urmează vom discuta despre AeroPress, ce este acesta, cum se folosește, care este diferența dintre un AeroPress și o presă franceză dar și despre tipul de cafea ce poate fi folosit la AeroPress.
Ce este un AeroPress?
Cum spuneam și mai sus, un AeroPress este un aparat de cafea manual, cu ajutorul căruia puteți prepara cafea ce poate fi asemănată cu un espresso. Practic, cu un Aeropress puteți face un espresso fără espressor.
Acest aparat este foarte ușor de folosit – trebuie doar să aveți la îndemână cafea deja măcinată și apă fierbinte. Aeropressul folosește presiune pentru a prepara cafeaua iar aceasta este creată atunci când apăsați cei doi cilindri, unul în celălalt. La capatul cilindrilor se creeaza un vid și atunci se obține presiunea necesară extracției.
Apăsând pe AeroPress, apa este împinsă spre cafea iar zațul rămas este mai puțin acid decât în cazul altor dispozitive de preparare a cafelei. Cafeaua trebuie să fie măcinată fin – pentru a obține un gust fantastic ce nu poate fi comparat, de exemplu, cu cel obținut cu o presă franceză sau alt tip de aparat de acest gen.
Aeropressul este apreciat de foarte multe persoane deoarece este un aparat versatil, cu o greutate mică, ușor de folosit, portabil, rezistent și face o cafea curată și aromată.
Pe lângă acestea, aeropressul este foarte ușor de curățat și folosit însă puteți obține aproximativ 160-170 ml de cafea la o singură utilizare. Dacă doriți o cantitate mai mare de cafea v-a trebui să-l folosiți de mai multe ori.
Datorită filtrului din hârtie pe care trebuie să-l folosiți atunci când preparați cafeaua, băutura obținută va fi curată, lipsită de zaț și o puteți folosi chiar și pentru latte sau cappuccino.
Cum se folosește un AeroPress?
Pentru a prepara o cafea la AeroPress aveți nevoie de cafea măcinată fin ca pentru espresso, apă fierbinte și o cană. Acest aparat are doi cilindri – cilindrul mai mic intră în cel mai mare. Se pune filtrul din hârtie și cafeaua măcinată în AeroPress, se adaugă apa fierbinte peste aceasta, se pune capacul și se întoarce dispozitivul.
Mai apoi, acesta se pune pe o cană – se lasă cafeaua la infuzat și se apasă pe capătul Aeropressului. Cafeaua va curge direct în cana din care urmează să o consumați și va avea un gust similar cu al unui espresso.
Temperatura ideală a apei este cuprinsă între 92-96 ⁰ însă poate fi schimbată în funcție de aroma și intensitatea pe care doriți să o obțineți.
Spre exemplu, dacă folosiți apa cu temperatura cuprinsă între 92-96 ⁰, cafeaua va avea un gust mai acid. O temperatura ridicată a apei permite cafelei să se infuzeze mai rapid. O temperatură a apei de 85 ⁰ va da un gust dulce cafelei și va fi mai echilibrată. Practic, o temperatură mare a apei = cafea acidă iar o temperatură mai mică a apei = cafea mai echilibrată, mai puțin acidă.
Ce cafea se folosește la AeroPress?
Pentru AeroPress puteți folosi orice tip de cafea doriți, amestec de Robusta cu Arabica, 100% Arabica sau 100% Robusta – în funcție de gustul pe care doriți să îl obțineți.
Un amestec de Robusta cu Arabica contribuie la obținerea unui gust echilibrat al cafelei însă cu cât este mai mare procentul de boabe Robusta, cu atât cafeaua va avea un gust mai intens, mai amărui și va fi mai acidă.
Boabele de cafea Arabica, oferă băuturii un gust fin, dulceag, cu arome de ciocolată, caramel, nuci sau fructe. Conținutul de cofeină va fi mai mic decât în cazul boabelor de Robusta.
Pe lângă tipul boabelor de cafea trebuie să țineți cont și de gradul de prăjire al boabelor de cafea dar și de granulația cafelei măcinate. Cea mai bună cafea boabe pentru AeroPress este cea prăjită intens pentru un gust puternic și aromat.
Cea mai bună cafea o veți obține din cafea boabe proaspăt măcinate – o cafea deja măcinată va „tăia” din intensitatea gustului și aromei.
Pentru a obține o cafea bună la AeroPress trebuie să folosiți 17 grame de cafea măcinată la aproximativ 50 ml de apă. Acesta este raportul ideal pentru prepararea unei cafele care să aibă gust similar cu un espresso. În funcție de aparatul AeroPress pe care îl aveți, acesta poate avea un recipient pentru apă mai mare sau mai mic.
Raporturile între apă și cafea + timpul de infuzare sunt următoarele:
Cafea măcinată | Apă | Timp de infuzare |
17 grame | Cca. 47 ml | 10 secunde |
34 de grame | cca. 120 ml | 30 de secunde |
60 de grame | cca. 240 ml | 60 de secunde |
Desigur, în funcție de preferințe, aceste cantități pot să difere însă gustul obținut va fi mult diferit.
AeroPress vs. Presa franceză
Pentru că în rândurile anterioare am precizat ce este un AeroPress acum urmează să descriem și presa franceză. Aceasta este compusă dintr-o cană înaltă, din sticlă și un filtru cu o plasă metalică care este atașat unei tije.
Pentru a obține o cafea cu presa franceză, se pune mai întâi cafeaua măcinată în carafă mai apoi apa fierbinte și într-un final se pune capacul de care este atașat filtrul. Se lasă la infuzat iar mai apoi se apasă pentru ca zațul să rămână la baza cănii.
Spre deosebire de AeroPress, unde cafeaua iese curată, fără zaț, la presa franceză lucrurile nu stau așa. O cafea obținuta cu o presă franceză va conține și particule de cafea măcinată deoarece sita acesteia nu este suficient de fină.
Cantitatea de cafea obținută cu o presă franceză este mai mare decât în cazul unui AeroPress însă gustul este mai bogat și mai aromat, spre deosebire de presa franceză.
Cafeaua macinată pentru presa franceză este mai grosieră iar pentru AeroPress este necesară o cafea măcinată fin.