Cum poți prepara espresso fără un espressor?

Cum poți prepara espresso fără un espressor?

Chiar este posibil să prepari espresso fără espressor? Poate părea imposibil însă în realitate este posibil și o sa vezi imediat cum poți prepara un espresso fără espressor și să fie o băutură gustoasă și intensă.

Espresso este o bautura foarte concentrată și este servită într-o cantitate mica (36-40 ml pentru double shot). Acest tip de băutură se prepara prin trecerea cu presiune a apei fierbinți, prin cafeaua măcinată fin și este de obicei pregătită la un espressor.
 

Un espresso corect trebuie să aibă și un strat cremos ce oferă gust și aromă băuturii iar cu cât este mai performant espressorul, cu atât este mai gustoasă bautura. Desigur, gustul espresso-ului nu este dat numai de tipul espressorului ci și de calitatea boabelor de cafea și de gradul de macinare al boabelor pentru espresso. Astfel că poți obține espresso cremos și gustos folosind și alt dispozitiv, în afară de espressorul clasic.

Cum poți prepara espresso fără un espressor?

Indiferent dacă prepari espresso cu ajutorul unui espressor sau a altor dispozitive trebuie să știi că un rol extrem de important îl au boabele de cafea. Dacă vei folosi o cafea boabe bună și aromata și vei măcina pe loc boabele, atunci rezultatul va fi unul foarte deosebit.

Nu este recomandată deloc cafeaua deja măcinata pentru prepararea unui espresso deoarece, pentru ca un espresso să fie corect, cremos și gustos, boabele trebuie măcinate la o anumită granulatie.

Să vedem câteva metode de preparare a unui espresso fără espressor:

  • Folosește un espressor portabil

Un mod rapid de preparare a unui espresso fără espressor este să folosiți un espressor portabil care este deja în mare voga. Acest aparat este extrem de ușor de folosit și poate fi purtat oriunde, chiar și în drumeții, iar espresso-ul obținut este unul foarte bun.
 

Dacă veți folosi și o râșniță portabilă pentru a vă râșni cafeaua pentru espresso, atunci rezultatul va fi și mai bun. Espressoarele portabile au dimensiuni mici, sunt destul de ușoare și pot fi purtate în ghiozdan, oriunde ați merge.

  • Espresso la presa franceză

Pare ciudat? Nu este absolut deloc de neimaginat deoarece presa franceza poate fi o metodă foarte bună de preparare a unui espresso. Desigur, nu va avea spuma cremoasă pe care o obții cu ajutorul unui espressor cu presiune însă rezultatul este foarte bun iar gustul obținut se apropie extrem de mult de cel al unui espresso adevărat.

Cum sa prepari espresso la presa franceză?

In primul rand trebuie sa macini fin boabele de cafea (ai nevoie de jumătate de cană de boabe de cafea). Al doilea pas este sa înfierbânți foarte bine apa – vei avea nevoie de o cana umpluta ¾ (poți folosi aceeași cană pentru măsură). La final, adaugă în presa apă fierbinte și cafeaua măcinată fin și așteaptă 4 minute pentru a se infuza perfect. Pune capacul presei franceze si apasa usor pentru ca zatul sa ramana la fundul canii.

Espresso-ul preparat la presa franceză este unul gustos însă îi lipsește cremozitatea. Oricum merita sa-l incerci.

  • Espresso cu Aeropress

Un Aeropress este un dispozitiv pentru cafea cu care poți prepara espresso fără să ai nevoie de electricitate, ci vei folosi propria putere pentru a extrage bautura.
 

Ai nevoie doar de apă fierbinte și cafea măcinată corect pentru espresso. Timpul de preinfuzare este de 30 de secunde deși poate varia în funcție de dispozitiv iar cafeaua va fi extrasă în 2-3 minute.

  • Foloseste un Moka Pot

Aceasta este una din cele mai bune metode de prepare a unui espresso fara espressor deoarece vei obține o băutură cu un gust bogat, aromată și cu o culoare intensă, neagră. Nici cu aceasta metoda nu vei obține o cremă densă însă băutura obținută va avea o aromă bogată.

Cum prepari espresso fara espressor folosind un moka pot?

  • Ai nevoie de 20 grame cafea proaspat macinata, fin si prajita intens
  • 330 ml de apa
  • Adaugă acestea doua în moka pot și pune-l pe foc. Dupa aproximativ 5-7 minute, apa va începe sa fiarba iar cafeaua se va acumula în partea superioară a dispozitivului. Cand s-a umplut, oprește focul și servește o cafea fierbinte, cu aroma intensa.

De ce este important sa alegi o cafea boabe bună pentru espresso?

Oricât de bun și performant ar fi espressorul pe care-l folosești, dacă nu vei alege și o cafea buna, bautura pe care o vei obține nu va avea gustul și aroma pe care ti-o doresti.

Nivelul de prajire al boabelor de cafea, provenienta acestora, blendul din care fac parte, gradul de macinare al cafelei si cantitatea de cafea folosita sunt factori ce pot determina gustul si aroma bauturii obtinute.
 

Alegeți o cafea care este prajita pentru espresso și, întotdeauna, macinati cafeaua înainte de prepararea băuturii, indiferent de tipul dispozitivului pe care îl veți folosi. O cafea proaspat macinata va oferi băuturii o aromă intensă și un aftertaste bogat.

In general, boabele de cafea pentru espresso sunt prajite intens și se folosește un amestec de Arabica cu Robusta însă se poate obține un espresso foarte bun și cu boabe prăjite mediu.

Dacă se dorește un espresso cu un conținut bogat de cofeină, atunci trebuie sa alegeți sortimente de cafea cu un procent mare de boabe Robusta sau chiar 100% Robusta. Boabele de cafea Robusta conțin de două ori mai multă cofeină decât boabele de cafea Arabica.

În general, boabele de cafea Arabica sunt aromate și oferă o băutură cu gust catifelat, aromat dar mai puțin amărui și sunt potrivite atât pentru espresso cât și pentru prepararea băuturilor ce conțin și lapte.

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!