Cafea la filtru – ce tip de cafea boabe să alegem?

Cafea la filtru – ce tip de cafea boabe să alegem?
Care este diferența dintre cafea la filtru și espresso? Ce tip de cafea boabe trebuie să alegem pentru a prepara cea mai bună cafea la filtru? Care trebuie să fie raportul din apă și cafea? Sunt doar câteva din întrebările pe care le întâlnim iar pentru a afla răspunsurile acestora este necesar să citiți acest articol.

Pentru a obține cea mai bună cafea la filtru este necesar să folosiți o cafea boabe proaspăt prăjită și râșnită cu puțin timp înainte de a face cafeaua. Dacă veți folosi o cafea deja macinată, gustul băuturii obținute nu va fi la fel de intens și aromat.
 

Înainte de toate trebuie să știți că pentru a face o cafea la filtru bună și gustoasă, boabele de cafea trebuie râșnite mai grosier. În schimb, măcinarea boabelor de cafea pentru espresso trebuie să fie mai fină pentru a permite extracția aromelor si formarea unei creme dense.

Haideți să vedem ce anume trebuie să facem pentru a obține cea mai bună cafea la filtru.
 

Care este raportul de cafea/apă?


Raportul dintre cafea și apă pentru cafeaua la filtru este, de regulă, 60 grame de cafea pentru 1 litru de apă. Am facut acest raport la 1 litru de apă pentru ca este mai usor sa calculați daca veți reduce cantitatea de apă folosită.

Raportul dintre cafea și apă va determina gustul și aroma cafelei obținute, cât de concentrată sau cât de diluată va fi aceasta. Depinde doar de gusturile și preferințele persoanei care o savurează.



Totuși, chiar dacă veți folosi raportul corect dintre apă și cafea, un element important care influențează gustul cafelei este extracția acesteia. Pentru a obține o extracție corectă, cafeaua trebuie măcinată corespunzător iar temperatura apei trebuie să fie una corectă.

În cazul în care veți obține o cafea cu un gust prea acid atunci trebuie să măcinați mai fin boabele de cafea iar dacă este prea amară, atunci boabele de cafea trebuie măcinate mai grosier însă niciodată să nu schimbați raportul dintre cafeaua măcinată și apă.
 

Pentru a obține un gust intens al cafelei și o aromă bogată este recomandat să măcinați cafeaua chiar înainte de a o prepara și să folosiți o cafea boabe de bună calitate, cu o prăjire corectă. Dacă nu știți foarte multe lucruri despre prăjirea boabelor de cafea, puteți citi următorul articol ce oferă informații esențiale.

Diferența dintre espresso și cafeaua la filtru, în ceea ce privește raportul de cafea/apă este acela că pentru espresso se folosește o parte de cafea la două părți de apă. Astfel, veți obține o băutură intensă, aromată și cu un aftertaste bogat. Practic, putem compara espresso cu whiskey iar cafeaua la filtru cu vinul, din punct de vedere al tăriei.
 

Alegeți cafeaua boabe potrivită gusturilor voastre


Trebuie să știți că nu există un anumit sortiment de cafea perfect pentru cafeaua la filtru deoarece boabele de cafea trebuie alese în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia dintre voi.

Atât prăjirea boabelor de cafea cât și raportul dintre Arabica și Robusta (aici găsiți diferențele dintre Arabica și Robusta) pot influența gustul cafelei obținute și este valabil atât pentru cafeaua la filtru cât și pentru espresso.

Cei mai mulți oameni preferă sortimentele de cafea bine prăjite (Dark Roasted) pentru aroma intensă și pentru gustul amărui al cafelei.
 

Originea boabelor de cafea este un alt factor care poate influența mult gustul cafelei, indiferent de modul în care este preparată aceasta. Astfel, o cafea Arabica provenită din Brazilia/Columbia/Costa Rica (în general America de Sud) va avea un gust intens, cu  note de ciocolată, caramel sau fructe, ușor dulceag și aromat. Boabele de cafea Robusta care provin, cu precădere, din Asia de Sud Est vor oferi băuturilor un gust intens, amărui, cu note pământii, de ciocolată sau alune iar conținutul de cofeină va fi mai mare, spre deosebire de Arabica.
 

Modul de preparare al cafelei la filtru


Daca folositi un filtru de cafea electric (cafetiera) atunci procedura este foarte simpla – se foloseste un filtru de hartie (sau specific aparatului) si se menține raportul corect dintre cafea și apă. Prin simpla apăsare a butonului va începe extracția cafelei însă este recomandat ca după ce a fost finalizată extracția cafelei, să nu lăsați foarte mult cana pe suprafața încălzită pentru a evita ca aceasta să devină amară.

Dacă veți folosi un Chemex pentru prepararea cafelei la filtru atunci lucrurile „se complică” puțin. Pentru a obține o cafea aromată și bună, apa trebuie să aibă temperatura de 91 ⁰ pentru a preveni supradizolvarea cafelei și astfel apariția unui gust amar. Raportul dintre apă și cafea rămâne același.



Folosiți un filtru de hârtie și începeți prin a turna câte puțină apă fierbinte peste filtru pentru a se înmuia foarte bine continuând apoi să turnați apă constant (jumătate din cantitate), timp de 45 de secunde, iar mai apoi se toarnă cealaltă jumătate din cantitatea de apă fierbinte pentru încă 45 de secunde.Un sfat pentru a face o cafea bună la chemex este să preîncălziți vasul de sticlă pentru a păstra temperatura băuturii preparate.
 

Indiferent de modul de preparare ales, cafeaua trebuie să fie măcinată pe loc pentru a-și păstra aromele și gustul intens. În cazul unei cafele deja măcinate, aceasta trebuie păstrată într-un recipient etanș și consumată în maxim 2 săptămâni de la deschiderea ambalajului.

Deși există un „tipar” atunci când vorbim despre cantitatea de cafea și apă ce trebuie folosită pentru cafeaua la filtru, aceasta poate fi ajustată în funcție de gusturi și de preferințele fiecăruia. Folosiți amestecul de cafea boabe care vă place cel mai mult și preparați cafeaua în funcție de modalitatea care vă este la îndemână.

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!