Cum funcționează un cititor de bancnote?

Cum funcționează un cititor de bancnote?

Ce este un cititor de bancnote?

 

Cititorul de bancnote este un sistem complex ce face parte din componența aparatelor de vending și ajută consumatorul să plătească produsele. Acest sistem este capabil să citească diferite tipuri de bancnote și cu ajutorul acestuia este permisă pregătirea și livrarea produsului.

 

De obicei, cititoarele de bancnote acceptă bancnote de 1 leu, 5 lei și 10 lei - unele aparate de vending pot să dea și rest iar altele nu au acest sistem.

 

Cum funcționează un cititor de bancnote?

 

În ultima perioadă, mulți au reușit să-și construiască o afacere de succes investind în automate de cafea. Un automat de cafea este potrivit în orice locație, deoarece peste tot există băutori de cafea.

 

În schimbul unei sume de bani, automatul îi oferă clientului o cafea, o ciocolată caldă, un cappuccino sau un ceai. Automatele de cafea pot fi amplasate în gări, aeroporturi, sau în diverse spații comerciale și instituții publice. Apăsând un singur buton, clientul poate primi în doar câteva minute o băutură de calitate. 

 

Automatele vending dispun de un cititor de bancnote care accepta plata cu diverse bancnote. Trebuie menționat faptul că cititoarele de bancnote se achiziționează separat, deoarece nu sunt incluse în prețul automatului.


De obicei, cititoarele de bancnote sunt folosite în domenii precum vending, gaming, aparate pentru plata taxelor de parcare.

 

Cititoarele de bancnote funcționează astfel: preiau bancnota printr-un slot, o scanează, apoi o validează și-i oferă consumatorului produsul pentru care a plătit.

 

Cititorul poate accepta diferite tipuri de bancnote, în România, cele mai multe automate de cafea vending acceptă bancnote de 1 leu, 5 lei și 10 lei. 

 

Câte tipuri de cititoare de bancnote există?

 

Cititoarele de bancnote pot fi cu împachetator sau fără. Împachetatorul este un dispozitiv ce stochează bancnotele în mod ordonat, așezându-le una în spatele celeilalte, pentru ca operatorul să le poată prelua cu ușurință.

 

Capacitatea de stocare diferă de la un cititor la altul, unele modele fiind capabile să stocheze doar 300 de bancnote, în timp ce altele pot stoca 500 sau chiar mai multe.

 

Un cititor fără împachetator preia bancnota și apoi o eliberează în interiorul automatului. Acest tip de cititor nu e recomandat in aparatele de cafea automate deoarece nu au spatiu de depozitare prea mult in spatele acestuia.

 

Cum reușește un automat vending să facă diferența dintre o bancnotă de 1 leu și una de 5 lei?


Automatele care acceptă bancnote fac lucruri pe care cei mai mulți oameni nu le-ar putea face. Acestea recunosc bancnotele în funcție de caracteristicile lor. De exemplu, automatele acceptă bancnotele abia după ce le scanează. Dacă vei încerca să introduci în automat o bancnota falsă, care arată la fel ca una reală, cititorul de bancnote o va identifica.

 

Unele automate vending au dispozitive care măsoară bancnotele pentru se asigura că au exact dimensiunea potrivită. 

 

Cum recunosc automatele valoarea unei bancnote?

 

Cititoarele de bancnote folosite de automatele vending recunosc caracterele de pe fiecare bancnotă și utilizează diferite tehnici de verificare pentru a detecta banda metalica prezentă pe anumite bancnote. Astfel, pot determina care este valoarea bancnotei respective și dacă este originală sau falsă.
 

 

Cititorul de bancnote este conectat la slotul din partea din față a aparatului, prin care este introdusă bancnota. Odată ce bancnota a fost introdusă, cititorul o scanează pentru a verifica dacă a fost sau nu falsificată.

 

Ce se întâmplă dacă în automatul de cafea nu a fost introdusă bancnota potrivită?

 

De obicei, cititoarele aparatelor de cafea scanează bancnotele introduse și le compară cu caracteristicile de identificare stocate în memoria dispozitivului. Dacă bancnota scanată are caracteristici care se potrivesc cu cele ale bancnotelor stocate în memoria aparatului, atunci aceasta este păstrată, iar automatul începe să proceseze comanda clientului. 

 

În schimb, dacă bancnota nu este recunoscută, este respinsă de către automatul de cafea. Pentru a-și putea primi produsul dorit, clientul trebuie să introducă în automat o bancnotă validă.

Automatele vending sunt din ce în ce mai inteligente

 

Multe dintre automatele de cafea pot fi conectate wireless (cu ajutorul telemetriei) pentru a le oferi proprietarilor informații despre articolele vândute. De asemenea, acestea îi anunță când trebuie reaprovizionate sau când acestea prezintă o defecțiune.

 

Există chiar și automate vending care preiau comenzile fără a fi atinse. Unele folosesc dispozitive de recunoaștere a mișcării pentru a interpreta semnele pe care utilizatorii le fac cu mâna pentru a indica produsele dorite. 

 

Alte automate le permit utilizatorilor să-și cumpere produsul dorit doar prin trimiterea unui mesaj text de pe telefonul mobil.

Care sunt cele mai bune cititoare de bancnote?

 

După cum spuneam și în rândurile de mai sus, cititoarele de bancnote trebuie achiziționate separat. Acestea nu sunt incluse în prețul aparatelor de cafea vending. Pentru a alege cel mai bun cititor de bancnote și potrivit pentru aparatul de vending pe care îl dețineți, nu ezitați să ne contactați. Echipa Coffeepoint vă stă la dispoziție cu toate informațiile necesare pentru a alege cel mai bun cititor de bancnote.

 

Atunci când alegeți un cititor de bancnote trebuie să luați în calcul, în primul rând, locația în care urmează să instalați aparatul de vending sau pe care îl aveți deja instalat. Dacă aparatul este situat în aer liber atunci este necesar să cumparați și o apărătoare de ploaie pentru cititorul de bancnote.

 

Dacă aparatul de vending este situat într-o zonă cu mult soare atunci trebuie să alegeți un cititor de bancnote care nu este sensibil la căldură și la razele puternice ale soarelui.

 

Un cititor de bancnote robust și rezistent la razele soarelui este modelul BV 30 - acesta acceptă bancnote de 1-5-10 lei și este fără împachetare. Acesta poate fi programat în funcție de cerințe în protocol Pulse, Paralel sau MDB.
 

 

Atunci când decideți sa schimbați/instalați un nou sistem de cititor de bancnote trebuie să țineți cont și de portul/protocolul aparatului de vending - unele pot accepta în mod direct Pulse, Paralel sau MDB însă alte aparate pot fi echipate cu un singur port (de obicei port Parallel).
În acest caz se poate monta un astfel de sistem de plată și se achiziționează o interfață care să asigure comunicarea între acestea. Pentru acest lucru aveți nevoie de ajutorul unei persoane specializate.

 

 

Pentru a face alegerea corectă atunci când alegeți un cititor de bancnote sau alte piese pentru aparatele de vending, echipa Coffeepoint vă stă la dispoziție.

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!