Dacă nu știți încă cum poți pregăti un latte fără espressor, merită să citiți în continuare. Poate să pară ciudat însă puteți face chiar și espresso fără espressor, unul chiar foarte gustos și aromat.
Înainte de toate, trebuie să știți că pentru a obține un latte bun și aromat, trebuie să folosiți o cafea boabe prăjită corect, de calitate și, în funcție de gusturile fiecăruia, puteți alege un blend cu Arabica și Robusta, un sortiment 100% Arabica sau 100% Robusta.
Gustul espresso-ului obținut din aceste amestecuri este diferit, în funcție de conținutul de boabe Robusta sau Arabica. Într-un final și gustul latte-ului va fi diferit. Haideți să vedem cum pregătim un latte, acasă sau în cafenea, cu sau fără espressor.
Cum pregătim un latte?
Pregătirea unui latte este simplă chiar dacă veți folosi un espressor automat/semi-automat/manual sau dacă îl veți pregăti fără espressor.
Pentru un latte perfect aveți nevoie de cafea, lapte și un dispozitiv pentru spumat laptele. Latte-ul se servește întotdeauna într-un pahar de sticlă, înalt și transparent însă, de multe ori, în cafenele, latte-ul este servit în căni de ceramică.
Așadar, un latte este o băutură ce conține cafea și lapte + spumă de lapte. De foarte multe ori este confundat cu un cappuccino însă sunt diferite – aici poți vedea care este diferența dintre un latte, cappuccino și flat white. Adesea sunt confundate însă conținutul de lapte din aceste băuturi este diferit.
Un lucru de remarcat la un latte este tipul de spumă pe care doriți să-l obțineți – o spumă densă dar fără bule de aer mari se obține doar cu ajutorul unui dispozitiv de spumare a laptelui cu aburi.
Pentru început, să vorbim despre espresso folosit pentru latte
Experții barista recomandă ca un latte să fie preparat doar cu espresso deoarece este o băutură cremoasă și intensă dar, totuși, puteți folosi și un espresso preparat fără espressor sau o cafea neagra – aici găsești diferența între un espresso și o cafea neagră.
Pentru a pregăti un espresso bun și aromat trebuie să folosiți o cafea boabe prăjită pentru espresso iar aceasta trebuie măcinată fin. Espresso poate fi preparat cu un espressor automat, unul manual sau la aeropress.
Laptele folosit pentru latte
Cel mai bun lapte pentru a prepara un latte este laptele integral deoarece se spumează mai bine, datorită conținutului de grăsime. Dar, putem face și un latte vegan? Desigur, puteți folosi lapte vegan iar cel mai bun lapte vegan pentru latte este laptele de ovăz – acesta se spumează cel mai bine și este aromat.
Cum spumăm corect laptele pentru latte?
Cel mai bun mod de a spuma laptele este să folosiți un dispozitiv de spumat cu aburi – acesta vă ajută să obțineți spuma corectă pentru latte, oferă cremozitate și „îndulcește” în mod natural laptele. Dacă nu aveți acces la un espressor cu dispozitiv de spumare, puteți folosi un dispozitiv de spumare cu tel.
Pentru a spuma corect trebuie să urmați acești pași:
- Țineți bagheta de spumare chiar sub suprafața laptelui – nu o introduceți pana la fundul recipientului. Mențineți bagheta acolo pana când laptele își dublează volumul și se formează o spumă densă.
- Mișcați bagheta spre laterala recipientului de lapte – pentru a crea un vârtej – astfel veți obține bule de microspumă.
- Spumați laptele până este suficient de fierbinte – veți ști că este gata atunci când recipientul începe să frigă și nu-l mai puteți ține în mână mai mult de câteva secunde.
După ce ați spumat perfect laptele, adăugați-l peste espresso-ul fierbinte – raportul dintre espresso, lapte și spumă trebuie să fie 1:4:1. Rezultatul va fi o băutură cremoasă, delicioasă și cu arome subtile de espresso.
Latte-ul poate fi servit chiar și rece – se prepară la fel doar că laptele se spumează cu un dispozitiv fără abur și se adaugă gheață. Este perfect pentru zilele toride de vară.
Cum pregătim un latte acasă?
Cea mai importantă etapă în prepararea unui latte este spumarea laptelui – puteti folosi orice dispozitiv aveți la îndemână. Iată cum puteți face un latte acasă:
Preparați un espresso – puteți face un espresso la espressor sau folosind un aeropress, mocha pot sau chiar o presă franceză (deși nu este un espresso, dpdv tehnic, dar veți obține o cafea în stil espresso).
Spumați laptele – puteți folosi dispozitivul de spumare al espressorului sau puteți folosi un dispozitiv cu tel. Pentru a spuma cât mai bine laptele cu telul, puteți încălzi puțin laptele iar spuma se va forma mai ușor. Un lapte spumat bine va fi mai dulce și va oferi un gust mai bogat băuturii.
Serviți latte-ul într-un pahar încăpător – puneți în pahar 1 shot de espresso – 4 părți de lapte fierbinte spumat și 1 parte de spumă de lapte. Dacă laptele este spumat corect, nu va fi necesar să adăugați zahăr în băutură deoarece va avea o „dulceață” naturală.
Ce cafea aleg pentru latte?
Cea mai buna cafea boabe pentru espresso este cafeaua prăjită intens însă poate fi folosită și o cafea boabe cu prăjire medie. Gustul unul espresso este influențat de raportul de boabe Arabica și cel de boabe Robusta.
Un espresso făcut doar cu boabe Robusta va avea un conținut de cofeină mult mai mare decât unul din boabe Arabica iar gustul amărui va fi mult mai intens. În general, cafeaua Arabica este mai aromată și adesea întâlnim sortimente cu note de ciocolată, caramel sau fructe.
Măcinarea cafelei este extrem de importantă – trebuie să folosiți cafea măcinată pentru espresso, cu o granulație fină și este indicat ca aceasta să fie măcinată exact înainte de a prepara espressoul.