Cold brew tonic – ce tip de cafea este mai potrivit?

Cold brew tonic – ce tip de cafea este mai potrivit?
Cold brew tonic este o băutură foarte populară care este consumată, cel mai adesea în sezonul cald însă poate fi savurată în toate anotimpurile, în confortul casei. Această băutură se prepară foarte ușor, cu doar 3 „ingrediente” însă un rol foarte important în gustul final al băuturii îl joacă boabele de cafea alese.

Despre cum să faceți un cold brew tonic dar și despre cele mai potrivite tipuri de cafea pentru această băutură, vom discuta în rândurile următoare.
 

Ce este cold brew tonic?


Cold brew tonic este o băutură rece care conține espresso, gheață și apă tonică – rezultatul acestei combinații de ingrediente este unul gustos, aromat, răcoritor, amărui dar intens. De regulă această băutură nu se servește îndulcită însă dacă totuși doriți să adăugați îndulcitor este indicat să folosiți unul sub formă de sirop.



De cele mai multe ori pentru prepararea unui cold brew tonic se folosește espresso însă dacă nu aveți la îndemână un espressor, puteți folosi cafea la filtru sau chiar o cafea preparată la rece. Apropo, este bine să știți că puteți prepara un espresso fără espressor iar dacă nu aveți idee cum să faceți asta, găsiți aici toate informațiile necesare.

Apa tonică folosită pentru această băutură trebuie să fie una clasică însă sunt foarte multe persoane care apreciază gustul acestei băuturi dat de apa tonică cu aromă de citrice.
 

Ce cafea se folosește pentru cold brew tonic?


Cafeaua folosită pentru prepararea espresso-ului este extrem de importantă deoarece influențează foarte mult cremozitatea și aroma băuturii. De cele mai multe ori se folosesc blenduri Dark Roasted dar aceasta nu este neapărat o regulă deoarece puteți prepara un espresso foarte bun și dintr-un blend Medium Roasted.

Un rol foarte important îl are raportul dintre boabele Arabica și cele Robusta din sortimentul ales. O cafea cu un conținut mai mare de boabe Arabica va oferi espresso-ului un gust ușor dulceag, cu note de ciocolată, un aftertaste bogat și o aromă aparte.

În schimb, dintr-un sortiment de cafea cu un conținut ridicat de Robusta veți obține un espresso cu gust puternic, amărui, cu note de fructe uscate sau nuci și cu un conținut mare de cofeină dar cu aciditate scăzută.

Unul din cele mai apreciate sortimente de cafea boabe pentru espresso este Lavazza Crema e Aroma deoarece are un conținut echilibrat de boabe Arabica 50% și boabe Robusta 50%. Espresso-ul obținut din acest amestec de cafea este unul cremos, intens, cu un gust echilibrat și o aromă fină ceea ce îl face perfect atât pentru a fi savurat ca atare, în cold brew tonic sau în băuturile cu lapte.
   

Câteva sfaturi pentru un cold brew tonic reușit


Dacă aveți de gând să pregătiți un cold brew tonic acasă, pentru familie sau prieteni, există câteva sfaturi pe care ar fi bine sa le aveți în vedere. În primul rând este recomandat să folosiți un amestec de cafea cu un conținut mare de Arabica sau chiar 100% Arabica pentru a oferi băuturii o dulceață naturală și o aromă fructată. Dacă aveți la îndemână boabe de cafea Ethiopia este și mai bine deoarece se potrivesc de minune cu gustul amărui al ape tonice.

O altă combinație perfecă cu apa tonică este un espresso obținut dintr-un blend cu boabe provenite din America de Sud deoarece au note de ciocolată și nuci.
 
Tonicul ales trebuie să fie unul bun și clasic însă dacă vă plac aromele de citrice atunci puteți folosi o apă tonică aromată sau eventual îndulcită – aici ține de preferințe.

Raportul dintre apa tonică și espresso trebuie să fie echilibrat – folosiți mai puțin tonic și mai multă cafea pentru a obține o băutură intensă și aromată.



În ultimul rând respectați ordinea adăugării ingredientelor – apă tonică – gheață (după preferințe) și espresso/cafea lungă.

 

Câteva rețete de cold brew tonic


Prima rețetă este una clasică și aveți nevoie de:
 
  • câteva cuburi de gheață (opțional)
  • 90 ml apă tonică
  • 90 ml espresso sau cafea neagră
  • 1 felie de lămâie
  • Îndulcitor lichid

Puneți ingredientele pe rând în pahar, în ordinea enumerată mai sus iar în loc de îndulcitor lichid (dacă doriți să folosiți) puteți prepara un sirop simplu din apă și zahăr. Desigur, cantitățile de apă tonică și cafea pot fi ajustate în funcție de preferințe.
 
O altă rețetă populară de cold brew tonic, însă mai diluată, este următoarea:
 
  • 140 ml de apă tonică rece
  • 50 ml de espresso sau chiar concentrat de cafea
  • 1 felie de portocală + zeama de la jumătate de portocală

Această combinație de ingrediente este minunată iar aroma puternică a portocalei și dulceața naturală a acesteia se vor simți imediat.

Opțional, la această rețetă se poate adăuga și un strop de lapte de cocos pentru o aromă aparte sau puteți opta pentru altă băutură carbogazoasă în locul tonicului doar că băutura își va schimba numele din cold brew tonic.
 

 

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!