1-6 Mai LIBER  | Expediem comenzile incepand cu 7 MAI

Macchiato - mod de preparare și secretele acestei băuturi

Macchiato - mod de preparare și secretele acestei băuturi

Cum să prepari un macchiato corect?

 

Gastronomia italiană este caracterizată de gustul surprinzător care rezultă din asocierea ingredientelor simple. Cafeaua consumată de italieni are, de asemenea, un gust uimitor de bun. Într-un singur shot de espresso se întâlnesc atât de multe arome. 

 

Pornind de la un espresso, poți prepara diferite băuturi, adăugând doar lapte sau ciocolată. Combinând cafeaua pură din espresso cu textura catifelată a laptelui, poți obține un macchiato. Această băutură nu este la fel de cunoscută precum cappuccino, însă este preferata multor persoane (conține mai puțin lapte decât un cappuccino).

 

Dacă vrei să afli ce este un macchiato și cum poți prepara corect această specialitate din cafea, te invit să citești în continuare. De asemenea, în rândurile de mai jos îți vom explica și care este diferența dintre Latte Macchiato și Espresso Macchiato.

 

Ce este macchiato?

 

Cuvântul macchiato provine din verbul “macchiare” care se traduce prin a păta, a marca. Macchiato înseamnă pătat ori marcat, iar asta ne spune destul de multe despre cantitatea de lapte folosită: așadar laptele trebuie să fie adăugat doar pentru a “păta” cafeaua.

 

Cappuccino a apărut odată cu espresso, iar italienii erau de părere că această băutură ar trebui consumată la micul dejun, deoarece conține o cantitate mare de lapte. De asemenea, aceștia considerau cappucino o băutură pentru doamne.

   

Prin urmare, bărbații care nu doreau să consume un espresso simplu, au inventat macchiato, pentru că simțeau nevoia să adauge puțin lapte în el pentru a-l face mai “dulce”. Astfel, puteau cere un espresso cu un pic de lapte, fără a fi priviți cu indignare.

 

Pe măsură ce timpul a trecut, macchiato a devenit o băutură chiar apreciată. Astfel a ajuns să fie astăzi una dintre cele mai consumate 3 tipuri de cafele din lume. Acel strop de lapte este responsabil de succesul său. Macchiato se servește astăzi chiar și peste ocean. În cafenelele americane, rețeta de macchiato folosită este diferită de cea originală.

 

O ceașcă de macchiato preparată după rețeta clasică se prepară din espresso simplu sau dublu și o linguriță de spumă.

 

Rețeta de macchiato american presupune folosirea de lapte și espresso în cantități egale. Astfel, la o ceașcă de espresso de 45 ml, se adaugă, 45 ml de lapte spumat.

 

Espresso Macchiato sau Latte Macchiato?

 

Macchiato este cunoscut în Italia sub denumirea de Caffe Macchiato ori Espresso Macchiato. Se prepară dintr-un shot de espresso, în crema căruia se infuzează un strop de lapte. Altfel spus, espresso macchiato este un espresso cu un pic de lapte.

Recent, a apărut și Latte Macchiato, care este opusul unui Espresso Macchiato. Este preparat dintr-un pahar de lapte spumat și un shot de espresso. Așadar, putem afirma că Latte Macchiato este, de fapt, lapte cu un strop de cafea.


 

Latte Macchiato are un aspect deosebit, de aceea ar trebui preparat într-un pahar transparent prin care se pot observa straturile formate: lapte, cafea și spumă. Cele trei straturi se formează datorită laptelui spumat care este aerat.

 

Ingrediente necesare pentru prepararea unui macchiato

 

Pentru a obține un macchiato avem nevoie de un espresso simplu sau dublu, în funcție de preferințe. Așadar, trebuie să ne asigurăm că avem cafea boabe de cea mai bună calitate, cu care să preparăm espresso - ține cont de aceste sfaturi pentru un espresso corect, plin de savoare, cu gust intens și cremos. În plus, vom avea nevoie de puțin lapte.

 

Este foarte important ca apa folosită pentru prepararea espresso-ului să fie cât mai pură și să nu conțină minerale, pentru a rămâne inodoră. De asemenea, cel mai bine este să folosim cafea boabe pentru espresso ori un amestec prăjit medium intens spre intens.

 

Putem folosi orice fel de lapte, deși cel mai bun este cel integral, cu grăsimi. Laptele degresat creează o spumă uscată, cu un gust neutru, în timp ce laptele cu grăsimi produce o spumă cremoasă, densă și mai dulce.

 

Laptele vegetal cum este cel din soia, cocos sau migdale ar trebui evitat, deoarece se dezintegrează rapid în timpul încălzirii, iar spuma formată nu va fi consistentă.

 

Rețeta pentru macchiato - folosim cafea boabe proaspăt măcinată?

 

După ce am pregătit toate ingredientele, putem urma pașii de mai jos pentru a face un Macchiato autentic:

  • Măcinăm cantitatea necesară de boabe de cafea, apoi adăugăm cafeaua măcinată în portafiltru. 
  • Preparăm shotul de espresso obținut din cafea boabe proaspăt măcinată. Cei care doresc, pot pregăti un shot dublu, însă vor fi nevoiți să ajusteze și cantitatea de spumă utilizată. Eu voi folosi un singur shot, pentru a respecta rețeta originală. Verificăm espressorul pentru a ne asigura că este bine spălat, apoi îl pornim și așteptăm să se încălzească apa. Turnăm apa caldă în ceașca în care vom servi macchiato, pentru a fi siguri că aceasta are temperatura potrivită.
  • Folosind un tamper, presăm bine cafeaua măcinată și atașăm portafiltru la espressor.
  • Pornim espressorul și așteptăm să curgă lichidul în ceașcă. Îl oprim în momentul în care lichidul începe să își schimbe consistența.
  • Pentru a pregăti spuma de lapte, turnăm în recipientul special aproximativ 100 ml de lapte.
  • Introducem bagheta de spumare în recipientul cu lapte și așteptăm să ajungă la o temperatură de 40 de grade. Nu este necesar să încălzim laptele la o temperatură de 65 de grade pentru a obține acea spumă dulce și consistentă de care avem nevoie pentru macchiato. Este foarte important să păstrăm bagheta la suprafață, fără a o introduce sub spuma formată deasupra. În momentul în care recipientul cu lapte atinge o temperatură suportabilă și nu ne frige la mână, oprim procesul de spumare a laptelui.
  • Folosind o linguriță, luăm o porție de spumă din recipient și o așezăm deasupra espresso-ului. Astfel, se va amesteca cu crema formată la suprafața.
 

Cei care încearcă pentru prima dată să-și prepare o cafea cu lapte acasă, ar putea considera că este destul de frustrant să spumeze laptele. Din fericire, pentru prepararea unui Macchiato nu este nevoie de prea multă spumă, ci doar de o linguriță. 

 

Așadar, nu este atât de greu să-ți prepari singur această băutură. Ai nevoie doar de ingredientele potrivite (mai ales de o cafea boabe aromată, intensă și de cea mai bună calitate). După câteva încercări, vei reuși să spumezi laptele și să prepari un macchiato perfect.
 

 

Cei care au deja experiență în spumarea laptelui, pot încerca și rețeta folosită în cafenele americane. Există o diferență notabilă de gust între Macchiato preparat după rețeta originală și cel preparat după rețeta americană, însă ambele sunt foarte gustoase.

 

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!