Cafea Americano - este diferită de cafeaua obișnuită?

Cafea Americano - este diferită de cafeaua obișnuită?
Când te gândești la o cafea Americano te gândești imediat la un espresso cremos diluat cu apă fierbinte. Este una din cele mai simple și mai populare tipuri de băuturi deoarece consumatorii se bucură de gustul și aroma espresso-ului doar că acesta va fi mai diluat.
 

De la ce vine numele de cafea Americano? Ei bine, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, soldații americani de pe teritoriul Italiei, au remarcat faptul că espresso era prea tare pentru gustul lor și au optat pentru diluarea acestuia cu apă fierbinte. Aceștia au dorit să obțină o băutură asemănătoare cu cea consumată în țara lor (cafeaua la filtru) și au decis să numească acest espresso cu apă fierbinte - Americano.

 

Cum se prepară Americano?
 

De regulă Americano se servește într-o ceașcă de 170 ml iar raportul standard poate varia de la ½ espresso și ½ apă fierbinte la ⅓ espresso și ⅔ apă fierbinte.
 

Ordinea în care se adaugă este - întâi se prepară espresso cu o spumă consistentă și mai apoi se adaugă apa fierbinte. Americano nu trebuie neapărat să aibă o spumă cosistentă deoarece aceasta va fi dizolvată în momentul adăugării apei.

 

Inversarea ordinii (espresso peste apă fierbinte) va transforma Americano în Long Black care este o băutură populară în Australia iar această ordine permite păstrarea stratului de spumă a espresso-ului.

 

 

Pentru a pregăti un Americano foarte bun aveți nevoie de o cafea boabe de calitate și trebuie să știți faptul că nu există un anumit tip de cafea boabe pentru espresso ci puteți alege un sortiment care vă este pe plac. Chiar și un amestec de cafea din care este preparată o cafea la filtru poate fi potrivit pentru un espresso deoarece diferențele sunt date de prăjirea boabelor, amestecul conținut și de procesul de preparare.

 

Espresso este extras la presiune mare iar rezultatul va fi o cafea intensă, neagră, tare și cu o cremă consistentă iar timpul de preparare al unui espresso este de câteva secunde (aproximativ 20-24 secunde în funcție de espressorul folosit).

 

Ce cafea folosim pentru espresso?
 

După cum spuneam și mai sus, nu trebuie să alegeți un anumit brand sau un anumit amestec de boabe Arabica și Robusta, ci trebuie să fie unul pe gustul vostru. Trebuie doar să știți că intensitatea prăjirii boabelor de cafea și amestecul de boabe va influența gustul final al băuturii.


 

 

Astfel, pentru un espresso cremos, mai puțin acid și cu un gust intens se folosește, de regulă, o cafea boabe prăjită intens deoarece aceasta este mult mai bogată în uleiuri iar spuma espresso-ului va fi una bogată.

Pentru că anterior am amintit de boabele de cafea folosite, un espresso obținut din 100% Robusta sau dintr-un amestec cu o cantitate mai mare de boabe Robusta va avea un conținut de cofeină mai ridicat decât unul obținut din boabe de cafea Arabica. 

 

Boabele de cafea Arabica oferă băuturilor un gust dulceag, o aromă intensă, note de caramel, fructe sau ciocolată și o aciditate moderată. O băutură obținută din boabe de cafea Robusta va fi foarte intensă, tare, aromată, cu un conținut mare de cofeină și un gust intens amărui.

 

Chiar dacă aveți la îndemână boabele de cafea preferate și perfect prăjite, pentru a obține un espresso bun aveți nevoie și de un espressor pentru a extrage complet aroma și gustul din cafeaua proaspăt măcinată.

 

Nu trebuie să uităm și de apă atunci când vorbim despre Americano - temperatura apei pe care urmează să o adăugați peste espresso ar trebui să aibă o temperatură de 90-93 grade Celsius. Folosim apă rece doar atunci când pregătim un Iced Americano.
 

Care este diferența dintre Americano și cafea lungă?
 

O cafea Americano conține două shot-uri de espresso peste care se adaugă apă fierbinte. O cafea lungă sau Lungo cum mai este cunoscută aceasta, este de fapt un espresso care este lăsat să se extragă de două ori mai mult. 


 

 

O cafea lungă va avea o doză dublă de lichid dar va fi mult mai slab decât espresso și cu un gust intens-amar.

 

O băutură asemănătoare cu Lungo este caffe crema pe care o întâlnim în Nordul Italiei însă pentru aceasta se folosește o cafea măcinată mai grosier decât cea folosită pentru espresso iar extracția durează la fel de mult ca și la cafeaua lungă. O cafea măcinată mai grosier îi va reduce din gustul amar.

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!