Utilizarea espressorului: 5 reguli esențiale

Utilizarea espressorului: 5 reguli esențiale
Utilizarea corectă a espressorului este extrem de importantă atât pentru a asigura calitatea băuturilor cât și pentru a preveni reviziile/reparațiile dese ale acestuia. Fie că dețineți un espressor manual sau unul automat sunt câteva reguli de bază ce trebuie respectate pentru a asigura buna funcționare a acestuia.

Pregătirea cafelei perfecte poate părea unu lucru simplu mai ales atunci când aveți acasă sau la birou un espressor profesional însă dacă nu veți folosi o cafea boabe bună și dacă nu veți respecta câteva reguli esențiale atunci este posibil să nu aveți parte chiar de cea mai bună băutură.

În cele ce urmează vom discuta pe larg despre regulile esențiale ce trebuie să le respectați în utilizarea espressorului dar și despre importanța alegerii unui sortiment de cafea boabe de calitate.
 

Utilizarea corectă a espressorului


Indiferent că aveți acasă/birou un aparat de cafea automat/semiautomat sau manual acesta trebuie folosit corect pentru a obține o cafea aromată cu care să vă începeți bine ziua. Haideți să vedem care sunt regulile esențiale pentru utilizarea corectă a espressorului:
 
  • Stabiliți un loc potrivit pentru espressor

Poate să pară ușor banal dar alegerea unui loc potrivit pentru amplasarea espressorului este importantă, mai ales dacă vorbim despre un birou. Indicat este să nu schimbați locul espressorului mai ales cand acesta este în funcțiune și trebuie să alegeți un loc în care espressorul să nu fie lovit, spre exemplu, de ușile unui dulap.
 

Dacă aveți un espressor automat care trebuie racordat la rețeaua de apă atunci trebuie să alegeți un loc cât mai aproape de zona de alimentare.
 
  • Curățați periodic interiorul espressorului

Dacă vorbim despre un espressor folosit într-o zonă de birouri atunci acesta necesită o curățare zilnică iar cele folosite acasă pot fi curățate 2-3 ori pe săptămână, în funcție de frecvența folosirii.
 
  • Setați corect cantitatea de apă și cafea folosită

Espressoarele automate necesită o setare a cantității de apă și cafea boabe pentru fiecare tip de băutură în parte. Astfel, pentru a vă bucura de o cafea pe placul vostru este indicat să setați de la început cantitățile folosite.



De asemenea, în espressor se folosește doar apă rece – nu turnați apă caldă sau fierbinte în recipientul de apă al espressorului deoarece acesta se poate defecta. Espressorul va încălzi singur apa la 90-100 ⁰ pentru a prepara o cafea aromată.

 
  • Folosiți doar cafea boabe de bună calitate

Calitatea boabelor de cafea folosite se reflectă în gustul și aroma băuturilor preparate. Puteți folosi chiar și cel mai bun espressor de pe piață căci nu va prepara o băutură bună dacă nu veți folosi boabe de cafea de calitate foarte bună.

Alegeți o cafea 100% Arabica dacă preferați o băutură aromată, cu un gust ușor dulceag și cu note de caramel, ciocolată sau fructe iar dacă doriți o cafea ușor amăruie, cu o concentrație mai mare de cofeină și cu intensitate mare atunci puteți opta pentru 100% Robusta sau pentru un blend ce conține un procent mai mare de boabe de cafea Robusta.
 

Dacă nu aveți un espressor cu râșniță încorporată atunci este recomandat să măcinați dumneavoastră cafeaua chiar înainte de a o prepara. O cafea măcinată cu mult timp înainte de prepararea băuturii își va pierde din aroma iar gustul nu va fi la fel de intens.

Pentru espressoarele manuale este bine să folosiți o cafea măcinată pentru espresso – aici puteți vedea mai multe detalii legate de gradul de măcinare al boabelor pentru a obține un espresso perfect.

Un alt aspect important este gradul de prăjire al boabelor de cafea dar și timpul scurs de la prăjrea aceastora până la prepararea cafelei. Pentru espresso puteți alege boabe de cafea prăjite mediu/intens și este recomandat să alegeți un sortiment de boabe prăjite cât mai recent.
 
  • Tampați corect cafeaua – pentru espressoarele manuale

Una din cele mai importante reguli de folosire a unui espressor manual este tamparea corectă a cafelei în portafiltru pentru a obține o extracție corectă și un espresso cremos.

Cafeaua trebuie distribuită uniform în portafiltru iar pentru tamparea acesteia se folosește un tamper care trebuie apăsat drept, cu presiune distribuită uniform. Îndepărtați excesul de cafea de pe marginile portafiltrului și introduceți-l în espressor. Cel mai bun espresso se obține din 18 grame de cafea măcinată la un timp de extracție de 22-24 secunde (double espresso). Desigur, timpul de extracție poate fi diferit în funcție de espressorul folosit sau de sortimentul de cafea boabe ales (aici găsiți informații complete despre cele mai bune tipuri de cafea boabe).
 

În cazul în care veți obține o băutură cu un gust acru trebuie să știți că aceasta a fost subextrasă și este nevoie să măcinați mai fin boabele de cafea.

În schimb, dacă băutura va fi amară atunci este un indicator al faptului că a fost supraextrasă – trebuie să măcinați mai grosier boabele de cafea.


Folosiți boabe de cafea prăjite mediu-intens atât pentru espresso cât și pentru prepararea băuturilor pe bază de lapte.
 

Truc pentru băuturi cu lapte perfecte


Pentru a obține cele mai bune băuturi pe bază de cafea și lapte trebuie să știți că, pe lângă măcinarea și extracția corectă a cafelei, spumarea laptelui este la fel de importantă. Folosiți doar lapte rece, cu un conținut ridicat în grăsimi pentru a obține o spumă cât mai densă.



Fie că preparați un cappuccino, latte sau macchiato, laptele trebuie să fie perfect spumat. Aici puteți vedea diferențele dintre cappuccino și latte dar și cantitatea de lapte ce trebuie folosită.

Pentru spumarea laptelui folosiți un recipient special din inox și spumați-l cu ajutorul baghetei de spumare de la espressorul vostru. Temperatura recomandată pentru un lapte perfect spumat este de 55-65⁰ - practic, acesta este momentul în care cana începe să fie prea fierbinte pentru a o mai putea ține în mână.

Folosiți în mod corect espressorul vostru pentru a vă bucura de aroma, cremozitatea și bogăția unui espresso, savurat la început de zi.
 

Suport clienti Luni-Vineri 8:00 - 17:00

0753319318 office@coffeepoint.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!